Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов и „След края на историята“:

Съдът над Народния съд

Народен съд
Снимка: Държавен архив

1-ви февруари е ден за почит на жертвите на комунизма. Безспорно невинните жертви на политически репресии трябва да се помнят, за да не се повтарят такива убийства. За съжаление, както 1 февруари, така и 23 август, когато ЕС се прекланя пред жертвите на тоталитарните режими, се използват само и единствено като пропагандни инструменти. Още по-тъжно е, че ситуацията с Народния съд в България за пореден път, по нашенски, се превърна в съревнование на ударници и се облепи с митология. Заради това ще започна от нея.

Най-разпространената версия е, че на 1 февруари комунистите, които са завзели с оръжие властта у нас, разстрелват невинния и знаещ политически елит на страната ни. В това твърдение има прекалено много фактологични грешки, но то е най-тиражираната мантра.

В правителството на Отечествения Фронт, което взема властта на 9 септември 1944 г., от 16 министри едва четирима са комунисти. Останалите са звенари, земеделци, социалдемократи и безпартийни. Така страната в този момент не се управлява само от Българската работническа партия, а от широка антифашистка коалиция, която включва и бъдещите опозиционни сили. Земеделците имат пряка връзка със САЩ и с Великобритания и са подкрепяни от тях до унищожаването им през 1947 г.

В момента, когато е решено страната ни да започне съдебните процеси, тя е подчинена и на още няколко фактора – съветското командване, а по-късно след подписването на примирието през октомври 1944 г. и на Съюзническата контролна комисия, в която участват представители и на Лондон и Вашингтон. Решението за преследването на хората, които са сътрудничили на Третия Райх, идва със санкцията на всички от съюзниците. България няма право да избира. Това е известно на политиците у нас още от лятото на 1944 г., когато Стойчо Мушанов се опитва да договори мир с британци и с американци. Сред исканията, поставени от тях, е и наказание на виновните за войната. Позициите на западните държави по този въпрос са пределно ясни. В дневниците на Гай Лидъл, шеф на контра шпионажа на Великобритания, става ясно, че темата за съдбата на нацистите и техните поддръжници е обсъждана от Сталин, Рузвелт и Чърчил по време на конференцията в Ялта. Тогава британският премиер предлага видните нацисти и техните поддръжници по места да бъдат избити без съд, само по усмотрение на победителите. Срещу тази идея се обявяват както американският президент, така и Сталин и се стига до Нюрнбергските процеси. Тези документи в момента са достъпни в Британските национални архиви, както и са издадени за широката публика.

Нашата страна следва насоките, идващи отвън, и на 3 октомври влиза в сила приетата в края на ноември „Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“. От самото название на закона става ясно кои хора попадат под ударите му. Това са всички тези, които ръкопляскат, когато на 13 декември 1941 г. България обявява война на Съединените щати и Великобритания, както и всички, които водят открита пропаганда в подкрепа на нацизма и сътрудничат на Третия Райх.

Когато са провеждани заседанията на Народния съд и са изпълнявани присъдите му, нито десницата у нас, нито който и да е от Западните съюзници им се противопоставят. В условията на примирието, подписано от правителството ни в Москва на 28 октомври 1944 г., има ясно изискване за съдене на военнопрестъпниците. Още по-категорична е формулировката в Парижкия мир, който подписваме през 1947 г. Във втора част на чл. 5 страната ни поема отговорност да предаде на съд всички, които са извършили, заповядали или подстрекавали военни престъпления и престъпления срещу мира и човечеството. Също така се изисква под съд да бъдат предадени и всички, които са сътрудничили на нацистите. В параграф трети е обяснено, че тези решения се съгласуват с представителите на трите велики сили в София. Странно защо тогава решенията на Народния съд не срещат съпротива от никъде. Възможно ли е ние днес да сме по-добре запознати с действията на хората, които попадат под ударите на правосъдието?

За съжаление, сред осъдените виждаме и имената на хора като Райко Алексиев и други дейци на изкуството и общественици, които са избити още в първите месеци след 9 септември. Според различните изследвания тогава в страната ни са убити между 2000 и 30 000 души. В тази ужасна статистика ние отново не сме сами. С такъв тип линч без съд са унищожени 80 000 французи, които или са сътрудничили на нацистите, или са просто набедени. При това цитирам американските оценки, а тези на френския вътрешен министър от 1945 г. са за 105 000 души.

Така 9-и  септември поставя поредния щрих в гражданската война, която се води в страната ни още от 1918 година. Избиваните в продължение на двадесет години, избиват когато стигат до властта. Лошото е, че вместо да търсим помирението и истината и да разберем какво реално се е случило, днес съдим предците си. Съдим Георги Димитров и Васил Коларов, но с тях и тези, които се противопоставят на социалистическия режим - Г. М. Димитров и Никола Петков, защото те също подкрепят решенията на Народния съд. 

Добре е тези дати на спомен да не се превръщат в дати за реванш и разделение. Дали не е добре, след като имаме на държавно ниво дни за почит на убитите от социалистическата власт, да въведем и такива дати за почит на убитите антифашисти и борци срещу нацизма или пък на падналите под ударите на царската власт? Иначе просто възвеличаваме привърженици на нацизма като Богдан Филов и забравяме съдбите на Гео Милев и Никола Вапцаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар  близо до вилна зона в село Отец Паисиево

Удължават частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят 4  екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и  доброволци.  От вчера са потушени огнищата към карловското..

публикувано на 19.07.24 в 15:46

Доброволци: Имаме нужда от екипировка и леко оборудване

"Има доста пожари. Няколко успяха да бъдат овладени. Но на всеки час възниква по някой нов. В момента тече организация още доброволци да отидем на други места, където можем да помогнем . Имаме хора в района на Свиленград. Наши хора са се насочили към Белмекен. Сега се прави организация утре към Беклемето да се насочат. Там е много рисково и не се..

публикувано на 19.07.24 в 15:21

Спешно изпращат полиция на гръцкия остров Закинтос заради увеличаване на престъпността

Спешно се изпраща полиция на гръцкия остров Закинтос, за да поддържа реда след увеличаване на престъпността. Туристите все повече търсят за помощ полицаите на велосипеди. След настояване на местните власти на остров Закинтос се изпращат специализирани полицейски части, за да се справят с проблема с разпространение на наркотици, заяви министърът по..

публикувано на 19.07.24 в 14:30

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки, а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания. На място са стотици пожарникари, горски служители и доброволци. Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и..

публикувано на 19.07.24 в 14:21
Министерство на образованието и науката

Публикувано е второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Кабинетът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е буквално "изтърбушен"

По-рано днес, в 11.00 часа, беше свикана среща на лоялните на почетния председател Ахмед Доган, депутати, областни председатели, ръководството на младежката организация, кметове и председатели на общинските съвети, за да обсъдят по-нататъшните си действия по заздравяване на партията и привеждане в изпълнение на поисканите от..

публикувано на 19.07.24 в 14:12

Фермери от Източните Родопи в критична ситуация с изхранването на животните

Фермери от Източните Родопи съобщиха за критична ситуация с изхранването на животните.  Заради горещото време площите за паша са силно намалели, а водата е недостатъчна.  Според Бойко Синапов, председател на Сдружението "Обединени български животновъди" разходите на стопаните са в пъти повече и много от тях са на път да се откажат от стадата си:..

публикувано на 19.07.24 в 13:49