Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Около 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 в училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Проучването на нагласите сред майките и бащите по темата започна в края на миналата седмица чрез анкети, резултатите от които предстои да бъдат обобщени. Заради неяснотите около идеята за евентуално тестване на учениците, родители подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. 

93% от родителите на децата в 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил са се обявили против децата им да бъдат тествани, съобщи Здравка Тасева - директор на учебното заведение, което има три бази в града. Най-силна е съпротивата срещу тестовете в базата в ромския квартал "Изток": 

"В базата в квартал "Изток" няма нито един родител, който желае. Хората са изплашени от някакви клипове, които се разпространявали из мрежите. Щели да им бъркат в мозъците и са категорични, че ако го направим, няма да си дадат децата в училище".

Ася Митова, която е майка на второкласник в София, е попълнила анкетата, отказвайки категорично синът ѝ да бъде тестван: 

"Това са прави, здрави деца, нямащи абсолютно никакви симптоми. Смятам, че е редно все пак да опазим и тяхното психично здраве".

Мария Ангелова - майка на първокласник, петокласник и на третокласничка, е дала съгласие за тестване на децата ѝ: 

"Едно евентуално тестване на учениците ще даде по-голямо успокоение затова в каква среда прекарват ежедневно времето си децата".

А заради неяснотите около евентуалното тестване, родители вече подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. Антонина Кенова от Фейсбук групата за родители и учители за качествена и иновативна образователна система: 

"Защо се прави? До какво ще доведе? Защо не се тестват децата за антитела? Кой точно ще вземе пробата? Обучен ли е? И съм убедена, че ако посланията на министерството са ясни и точни, тогава много по-голяма част от родителите биха се съгласили на такова тестване, но ние в момента нямаме почти никаква информация". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Масовото тестване на учениците - решение или проблем

„ Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения . Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично“. Коментарът направи пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен..

публикувано на 09.02.21 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро...

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53