Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: В новите съчетания се надбягваме с музиката и с уредите, но показваме и хореография

Ансамбъл (жени)
Снимка: BNR

Музика от балета „Спартак“ на арменския композитор Арам Хачатурян – това е изборът на Весела Димитрова и Михаела Маевска за новото съчетание с три обръча и два чифта бухалки на ансамбъл (жени).

Композицията беше представена по време на първото за годината контролно състезание за Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафировау Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

„Мисля, че Весела е успяла да извлече най-доброто от момичетата. Много силно въздействие има това съчетание. Много е наситено и сложно. Не може да си поемеш въздух от трудни елементи, но аз мисля, че ще успеем да изработим и да покажем тези съчетания по възможно най-добрия начин. Ние нямаме друг вариант, освен този – нашите съчетания да бъдат най-сложни и най-трудни“, това заяви след края на контролното президентът на БФХГ Илиана Раева.

Пред съдиите ( трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, бронзовите медалистки от олимпийските игри в Рио де Жанейро Християна Тодорова и Любомира Казанова, топ гимнастичката ни от близкото минало Силвия Митева) композициите си с пет топки и с пет ленти изигра и ансамбъл - девойки. Момичетата на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова утре пътуват за Русия, където ще участват в първото за годината състезание от веригата Гран при.


„Не можем на този етап да имаме някакви свръхочаквания. Това, което виждам е напълно задоволително. Като първо контролно се вижда, че липсата на състезания оказва своето влияние. Всяка седмица трябва да правим контролни. Гимнастичките не трябва да излизат от състезателен ритъм. Това важи най-вече за малките. При девойките това има много, много решаваща роля. Видяхме ги малко по-притеснени, по-смутени. На състезание играят много по-уверено. При девойките, от участието им на държавното първенство миналата година в София, до сега сме вдигнали със 6 точки трудността в съчетанието. Нашата цел е европейското първенство във Варна с тези момичета. Има коренна разлика от предишния ансамбъл (девойки). Това са деца, които играят изключително сложна гимнастика. Справят се много добре“, каза още Раева и допълни:


„Нашите конкуренти също увеличават трудността в съчетанията си. Става едно препускане и надбягване с музика и с уредите. Независимо от това българските съчетания показват и хореография, а това е изключително важно. Аз съм много любопитна да видя оценката за артистичност как ще се движи на големите състезания, защото заради това препускане и усложняване е много трудно на състезателите да бъдат и артистични. Но, при нас се вижда и този компонент“, завърши Илиана Раева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елизара Янева

Елизара Янева отпадна в първия кръг на „Уимбълдън“

Елизара Янева отпадна в първия кръг на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис.  Българката отстъпи пред поставената под номер 11 в схемата японка Уакана Сонобе с 5:7, 0:6. Двубоят беше равностоен до 5:5 гейма в първия сет, но българката загуби следващите осем гейма. Преди седмица Янева победи Сонобе с 6:4,..

публикувано на 08.07.24 в 20:21
Девойките загубиха от Исландия с 61:71 т.

Везенков гледа загуба на младите ни баскетболистки от Исландия

Националният отбор на България за девойки до 20 години отстъпи пред Исландия с 61:71 (17:14, 14:26, 16:15, 12:18) в третия си, последен мач от група В на Европейското първенство в дивизия "Б" в тази възраст в София. За българския състав поражението в зала "Триадица" бе от второ от трите изиграни мача в груповата фаза и отреди на националките..

публикувано на 08.07.24 в 20:18
Люк Шоу

Люк Шоу е готов за полуфинала срещу Нидерландия

Английският защитник Люк Шоу каза, че е готов да започне полуфинала на Евро 2024 срещу Нидерландия в сряда и е "готов за игра" след продължителна контузия и дебат относно избора му в състава за турнира. Левият бек на Манчестър Юнайтед Шоу изигра първия си мач от февруари, когато влезе от пейката в събота в четвъртфиналния двубой на Англия с..

публикувано на 08.07.24 в 20:13
Адриен Рабио

Адриен Рабио: Испания има своите слабости, Дешан е на същото мнение

Полузащитникът на националния отбор на Франция - Адриен Рабио, похвали съперника им на полуфиналите на Евро 2024 Испания, но подчерта преди мача във вторник, че те "вероятно също имат своите слабости". "Испанците играха най-добрия футбол на турнира до момента. Имат страхотни крила и знаят как да вкарват голове. Те са завършен отбор, който..

публикувано на 08.07.24 в 20:10
Пер Мертезакер

Пер Мертезакер пред БНР: Испания заслужава титлата

Бившият германски национал Пер Мертезакер заяви, че Испания е фаворит за титлата на европейското първенство. Именно “Ла Фурия” изхвърли домакините от турнира след победа с 2:1 след продължения в четвъртфиналите. Мертезакер, който има 104 мача за Бундестима, беше част от рекламно събитие в една от фен зоните в Берлин - пред Райхстага, след което..

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Берлин презарежда в очакване на големия финал

Берлин зарежда силите си след големите битки на eвропейското първенство. Ден след последния четвъртфинал на Евро 2024 между Нидерландия и Турция немската столица няма нищо общо с това, което беше часове по-рано. Над 40 000 хиляди нидерландци превзеха Берлин. И въпреки това бяха малцинство, в сравнение с хилядите привърженици на Турция. В събота..

публикувано на 08.07.24 в 10:05

Бразилия се класира за олимпийския турнир по баскетбол на Игрите в Париж

Отборът на Бразилия ще участва в баскетболния турнир на олимпиадата в Париж след като се наложи над домакина Латвия с 94:69 във финала на квалификационната надпревара в Рига. Бразилците осъществиха серия от 19:0 над последните 3:21 минути от първата четвърт, която даде тон на убедителната победа над домакините. Бруно Кабокло поведе Бразилия с 21 точки..

публикувано на 08.07.24 в 06:35