Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Аспарух Илиев: Ваксините винаги са били най-сигурният начин да се преборим с болести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"След всяка ваксина, която ние получаваме независимо от нейния вид, основните оплаквания, които човек може да има, това са подуване на мястото на поставяне. Всички си спомняме детските години с ваксините, които сме получавали. При ваксините, които в момента използваме и които се прилагат за Covid-19, имаме по-висока честота на температурата, втрисане за няколко часа след поставянето, мускулни болки, слабост. Много хора се оплакват от невъзможност да спят през първата нощ". Това поясни пред БНР д-р Аспарух Илиев. Той ръководи лаборатория в Берн и е експерт по безопасност на ваксините. 

При лека температура всеки може да го понесе без проблеми с хубаво наспиване, но ако температурата е висока, може да използва класически медикаменти за нейното сваляне.

"В периода след около 4-5 часа след ваксината до 24 часа бих посъветвал хората да са в готовност, че биха могли да са в малко по-увредено общо състояние и ако имате задача като пътуване или сериозен професионален ангажимент, предвиждане на един ден пауза би било добре", подчерта специалистът.

По думите му при пациентите, които взимат лекарства, които потискат имунитета, и при хората, които имат астма, е възможно реакциите да са по-леки. 

"Всички ваксини използват един и същи елемент на вируса, спрямо който се създава имунитет, логично е да предположим, че втора доза от друга ваксина би имало добър ефект за стимулиране на имунитета", допълни д-р Аспарух Илиев в предаването "Хоризонт до обед". 

Според него няма основание да се счита, че поставянето на ваксина срещу вируса Covid-19 при бременни и жени, които искат да забременеят, ще има отклонение:

"Няма механизъм, по който точно тази ваксина, с тази съставка да повлияе по някакъв начин на плода. Препоръката е въпреки всичко да се предупредят бременните, че този тип ваксина не е тествана при бременните. Не очакваме никакви странични ефекти, но не се препоръчва изрично да се постави, но е възможно. Препоръката е да не се поставя през първите три месеца от бременността".

Д-р Аспарух Илиев коментира, че е учудващо колко малко странични ефекти имат сегашните ваксини:

"Това е едно достатъчно сериозно заболяване, което да налага тези мерки, които имаме в момента. Моята препоръка  е - нямаме друг вариант, освен да се ваксинираме. Ваксините винаги са били най-безопасният и сигурен начин да се преборим с болести. Разбирам колебанието и тревогите на много хора. В случая няма нито конспирация, нито лошо желание за контрол, имаме едни много добри продукти - имаме ги, нека да ги използваме, да се отървем от този вирус и да продължим живота си нормално, защото това е нещо, което всички искаме, всички сме уморени от изолация, от локдауни. Ваксините са един чудесен изход от ситуацията".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилен интерес към автобусната линия от Кюстендил до Рилския манастир

Препълнен автобус тръгна по-рано днес по възстановената линия от Кюстендил до Рилския манастир. Цената на билета в едната посока е 7 лева. Автобусът ще пътува през месеците юли и август, само в неделя. През двата месеца има няколко големи християнски празници, срещи и поводи  - св. Богородица на 15 август, Успение на св. Иван Рилски на 18..

публикувано на 07.07.24 в 13:06

Задържаха нападатели на полицаи в монтанското с. Долно Церовене

Полицаи от Лом били нападнати от жители на монтанското село Долно Церовене при посещение на сигнал в дома им. Униформените са освидетелствани в болница. Нападателите са задържани в ареста. Двама служители на Районно управление Лом посетили вчера към 20 часа частен дом в село Долно Церовене след постъпил сигнал на телефон 112...

публикувано на 07.07.24 в 12:58
 Галин Цоков

Министър Цоков: МОН започва работа с НС за визията за промяна в образователната система

През следващата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне работа с депутати от различни парламентарни групи за визията за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет. Това заяви пред БНР служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той уточни, че основните..

публикувано на 07.07.24 в 12:54

Водоизточниците в Свищов са на критичния минимум

Водоизточниците в община Свищов са на критичния минимум, а в село Овча могила от 10 дена е обявено бедствено положение, заради безводието. На сериозен воден режим са повече от половината от селата в община Павликени. От Водоснабдителното дружество за Великотърновска област призоваха за разумно и рационално използване на водните ресурси само за..

публикувано на 07.07.24 в 12:50
Света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил, 7 юли 2024 г.

Втори ден продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Втори ден продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник, а светата божествена литургия беше оглавена лично от предстоятеля на Българската православна църква. Патриаршеска Златоустова Света литургия..

публикувано на 07.07.24 в 12:36

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Това е началото на партия "Величие", не е краят ѝ

Това е началото на партия "Величие", не е краят ѝ . Разцепихме парламентарната група и махнахме хората, които са под някаква зависимост. Това каза пред БНР Ивелин Михайлов, който представи себе си като член, симпатизант и избирател на партия "Величие". "Партията ни изигра огромна роля в парламента с това, че попречи да се случи правителство с..

публикувано на 07.07.24 в 12:27

ДСБ предлага технически кабинет с третия мандат

"Демократи за силна България" предлага технически кабинет с третия мандат. Ръководните органи на "Продължаваме промяната" и на "Демократи за силна" България провеждат отделни свои заседания, на които една от обсъжданите теми е коалиционната политика. В резолюция от Изпълнителния съвет на ДСБ се казва, че формацията предлага на..

публикувано на 07.07.24 в 12:15