Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната благотворителна дейност на Исак Семо

Изглед от Тел Авив
Снимка: Димитрина Кюркчиева

По стара еврейска традиция в продължение на 7 дни в дома на покойник отиват хора, които са го познавали, за да изкажат своите съболезнования. И семейство Семо от Тел Авив отворили вратите на дома си, като смятали, че ще дойдат най-много стотина души, но започнали да пристигат съвсем непознати за близките на родения в България инженер и юрист Исак Семо. Всеки от тях разказвал някаква история, за която семейството не подозирало. Тогава станало ясно, че освен, че се грижел за най-близките си, г-н Семо имал един друг, непознат за тях живот. Той бил свързан с благотворителност и помощ на различни хора.

Това, което съпругата му Офра си спомня, е как в една ветровита и дъждовна вечер Исак я помолил да дойде да го вземе от спирка на междуградския транспорт. Тя помислила, че колата му е дефектирала. Много се учудила, когато след няколко дни пристигнал куриер, който донесъл огромна саксия, опакован акумулатор и някакво писмо, което съпругът й веднага скрил. Дни след смъртта му Офра научила, че в онази бурна нощ съпругът й е видял на шосето как съвсем непозната млада майка се опитва да запали колата си, а акумулаторът й явно е бил изтощен. Бебето в колата й пищяло. Тогава той снел акумулатора от своята кола и го инсталирал при младата майка, за да може бързо да се прибере. Самият той вървял километри в бурята, до първата спирка на междуградския транспорт и оттам позвънил на жена си да го прибере.

Исак Симо имал фирма за експертна помощ в подготовка на документи по оценка на щетите на машини, претърпели авария, за пред застрахователните дружества. Фирмата била от средния бизнес. Би могъл да си намали данъците, ако подкрепя такива дейности, спонсорирането на които се стимулира от държавата. Той, обаче, помагал не на тях. Към него се обръщали хора, на които дори роднини са отказвали да станат гаранти при получаване на заем за купуване на жилище. Лично спонсорирал способни младежи в следването им. Няколко души разказали как ги е подпомогнал не само материално, но и със съвети, и с връзки да започнат свой бизнес.

Моделът за благотворителност и въобще на помощ за хората Йсак Семо получил от майка си. Тя не била с високо образование, но нейният начин на живот бил продукт на наблюдаваните от ранно детство взаимоотношения между хората от тяхната улица в София, които и в тежки моменти, и в радост си помагали един на друг. Живеели близко до Женския пазар. Смятала, че богатството е материално и душевно. Душевно богатият човек винаги може да помогне на другите, а Бог бди над семейството му. Обикновено не приемала пари или подаръци в замяна на услуги или помощ, която е оказала. Ако прекалено много настояват да й се отплатят, тя вземала подаръка и веднага го давала на някое семейство в нужда.

Самата Офра Семо на няколко пъти откривала, че някак сметките в семейния бюджет не излизат. Тогава съпругът ѝ я питал дали нещо липсва на нея и на децата. Ако имат нужда от нещо, той ще се погрижи да го получат. Тя не е с български корени, но семейство Семо така я е приело и „осиновило“, че и тя помага на когото с каквото може. Дълго е била директор на училище и е спасявала много от учениците от отпадане от образованието или пък материално, когато родителите са останали без работа или им се случило някакво нещастие. Обикновено не говори за това.

Щафетата е поел един от синовете й – Бени, който е юрист. Има фирма, с дейност и в България. Лично той на няколко пъти безплатно е защитавал пред съда хора, които нямали средства да си наемат адвокат. Противниците им са платили на най-добрите защитници и е имало опасност да не възтържествува справедливостта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20