Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България подкрепя въвеждането на ваксинационен паспорт

Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

Забавянето на доставките на ваксини от компаниите-производители поставя под риск имунизационните планове на страните членки на Европейския съюз. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строяща се спортна зала и уточни, че ще постави проблема на започващия тази вечер Европейски съвет:

„И се надявам и Комисията много по-твърдо, строго, ако трябва - има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да им пращат натам повече ваксини. Даже е недопустимо. Тук трябва да бъдем изключително сурови Европейската комисия и ще подкрепя Урсула фон Дер Лайен с всичкото това, което казвам в момента“.

България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или „зелени електронни коридори“ за тези, които са ваксинирани или са преболедували Covid-19. Тези теми ще бъдат в дневния ред на срещата на евролидерите: 

„Със Себастиан Курц, с другите колеги сме го съгласували, с гръцките ни приятели как ще го наричаме - електронен, зелен паспорт, но да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, да живеят нормалния си живот“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Борисов на инспекция край Панагюрище

"Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже, а сега компаниите се мотаят. Надявам се комисията да действа по-строго, ако трябва да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали". Това заяви премиерът Бойко Борисов..

публикувано на 25.02.21 в 10:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58