Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Дойчин Боянов издава сборник за различните спортове на Витоша

Идните дни на пазара излиза "Витоша - спортно-туристически сборник". Това съобщи за БНР неговият автор, алпинистът Дойчин Боянов. През изминалата година, покрай ковид кризата, той е използвал възможността да опише неподозирано красиви места и възможности за спорт и туризъм на Витоша, и с помощта на свои приятели и любители на планината да събере информацията в новата книга, която е богато илюстрирана с авторски снимки и карти. 

Първа част на сборника е с обща информация, туристически обекти и спортни събития на Витоша. Втората включва над 20 вида спортно-туристически дейности с информация за особености, обекти, трасета, достъп, карти и др. 

Сред представените дейности са: пешеходен туризъм, планинско бягане, шосейно колоездене, планинско колоездене - крос кънтри, планинско колоездене - спускане, алпийски ски и сноуборд, фрирайд и екстренмни ски и сноуборд, ски бягане, ски преходи, ски скок, шейни, алпийско катерене, спортно катерене, боулдър катерене, ледено катерене, спортно ориентиране, парапланеризъм, сноу-кайт, спелеология, конна езда, мъшинг.

Маршрутите и обектите са представени с помощта на съвременните „смарт технологии“, съчетани с класическите методи и организация за ориентиране в планината. 
За първи път се извършва опит за категоризация на техническата сложност на маршрутите за пешеходен туризъм. Обърнато е внимание на личната сигурност на туристите и спортистите, а също и как да пазят планината и да се грижат за нея.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета поредна победа за Лудогорец в Австрия

Лудогорец постигна трета победа по време на летния си лагер в Австрия. В третия си мач "орлите" се наложиха с 2:0 над швейцарския Санкт Гален в Цамс. Попаденията за шампиона на България реализираха Ивайло Чочев и Бърнард Текпетей през двете полувремена. Днешната среща не беше от най-зрелищните, но Лудогорец не остави съмнение, че е..

публикувано на 26.06.24 в 22:07
Гергана Топалова

Гергана Топалова е на победа от основната схема в "Уимбълдън"

Гергана Топалова е на победа от класиране за основната схема на "Уимбълдън". Във втория кръг на квалификациите 24-годишната Топалова разгроми с 6:0, 6:2 рускинята Анастасия Захарова за едва 63 минути и е само на крачка от това да се класира за първи път в кариерата си за основната схема на турнир от Големия шлем. Българската тенисистка..

публикувано на 26.06.24 в 21:57

Румъния спечели своята група и отива на осминафинал

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последна среща от група Е на Европейското първенство по футбол, а резултатът беше до голяма степен очакван, тъй като класира и двата отбора към втората фаза. Куриозното е, че всичките четири отбора в групата завършиха с по 4 точки, но румънците се оказаха на върха по допълнителни показатели. Така те очакват..

публикувано на 26.06.24 в 21:22

Славия надигра Септември (София) в контрола

Славия постигна победа в първата си приятелска среща по време на лятната подготовка. "Белите" се наложиха с 4:1 срещу новака в елита Септември (София). В 14-ата минута Иван Минчев подаде за Ертан Томбак, който асистира за нападателя Цветелин Чунчуков, който се завърна с гол при "белите". В 33-ата минута отново Минчев пусна за Куентин Зеедорф и..

публикувано на 26.06.24 в 20:06

Младоци носят успех на ЦСКА София в Банско

ЦСКА победи ФК Крумовград с 2:0 в контролна среща, играна в Банско."Червените" стигнаха до успеха с дебютни попадения на новото попълнение Иван Тасев и юношата Наско Цеков в края на срещата.  През първото полувреме "червените" контролираха темпото на двубоя и с постепенни атаки упражниха натиск върху съперника си. Първото по-добро положение за ЦСКА..

публикувано на 26.06.24 в 20:04

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на Уимбълдън

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън. Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55