Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Дойчин Боянов издава сборник за различните спортове на Витоша

Идните дни на пазара излиза "Витоша - спортно-туристически сборник". Това съобщи за БНР неговият автор, алпинистът Дойчин Боянов. През изминалата година, покрай ковид кризата, той е използвал възможността да опише неподозирано красиви места и възможности за спорт и туризъм на Витоша, и с помощта на свои приятели и любители на планината да събере информацията в новата книга, която е богато илюстрирана с авторски снимки и карти. 

Първа част на сборника е с обща информация, туристически обекти и спортни събития на Витоша. Втората включва над 20 вида спортно-туристически дейности с информация за особености, обекти, трасета, достъп, карти и др. 

Сред представените дейности са: пешеходен туризъм, планинско бягане, шосейно колоездене, планинско колоездене - крос кънтри, планинско колоездене - спускане, алпийски ски и сноуборд, фрирайд и екстренмни ски и сноуборд, ски бягане, ски преходи, ски скок, шейни, алпийско катерене, спортно катерене, боулдър катерене, ледено катерене, спортно ориентиране, парапланеризъм, сноу-кайт, спелеология, конна езда, мъшинг.

Маршрутите и обектите са представени с помощта на съвременните „смарт технологии“, съчетани с класическите методи и организация за ориентиране в планината. 
За първи път се извършва опит за категоризация на техническата сложност на маршрутите за пешеходен туризъм. Обърнато е внимание на личната сигурност на туристите и спортистите, а също и как да пазят планината и да се грижат за нея.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Епитропов

Любомир Епитропов е осми във финала на 100 метра бруст на ЕП по плуване

Любомир Епитропов завърши на осмо място във финала на 100 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Епитропов плува в осми коридор и даде време 1:00.34 минути. Шампионската титла спечели Мелвин Атохаме Имоду (Германия) с 58.48 секунди, а второ и трето място заеха съответно турчинът Беркай Йогретир с 59.23..

публикувано на 18.06.24 в 20:52
Ивет Банкова

Шефът на Международния отдел на БФС Ивета Банкова ще бъде делегат на мача Италия – Испания на Евро 2024

Началникът на Международния отдел на БФС Ивета Банкова получи ново доверие от УЕФА за качествата си, след като й беше даден втори мач на европейското първенство по футбол, на който ще бъде делегат. УЕФА изпрати българката на топ-дербито не само на група В на първенството, но и на цялата първа фаза от шампионата – Италия – Испания. Мач от такъв калибър..

публикувано на 18.06.24 в 20:50
Национален отбор по волейбол

Волейболистите ни с трети успех в Лигата на нациите

Мъжкият национален отбор на България записа трета победа във Волейболната лига на нациите.  В първия си двубой от третата седмица на турнира момчетата на старши треньора Джанлоренцо Бленджини надиграха Турция с 3:1 (27:25, 25:20, 12:25, 25:22) гейма. По този начин българите вече имат 8 точки в актива си от три победи и шест загуби, като продължават да..

публикувано на 18.06.24 в 20:09
Григор Димитров

Григор Димитров срещу Себастиан Корда във втория кръг на турнира "Куинс Клъб"

Американецът Себастиан Корда ще бъде съперникът на Григор Димитров във втория кръг на турнира на трева в "Куинс Клъб" в Лондон. На старта на надпреварата 23-тият в световната ранглиста Корда победи със 7:5, 7:6(5) намиращия се  с едно място пред него в световната ранглиста Карен Хачанов от Русия. Корда изигра много солиден мач, като записа 11 аса, 30..

публикувано на 18.06.24 в 17:59
Красимир Дунев - президент на БФ Гимнастика

Гимнастиците ни в първи и в трети поток на олимпийския турнир в Париж

Кевин Пенев попадна в трети поток, а Валентина Георгиева е в първи на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж, това съобщи специално за БНР президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев. Последната проверка за Валентина Георгиева ще е участието й в започващото днес в тренировъчната „Арена София“ държавно първенство. В..

публикувано на 18.06.24 в 15:08
Васил и Надя Тончеви в студиото.

Надя Тончева за успеха в Румъния и шахматната олимпиада

Надя Тончева се класира на второ място при жените на рапид на силния шахматен турнир в Клуж-Напока, Румъния, с актив от 7 точки. Тя гостува в „Хоризонт до обед“ с водеща Валерия Николова заедно със своя баща - социолога Васил Тончев, в качеството му на председател на ШК Левски, чийто състезател е 18-годишната Надя, и спортния редактор в сайта на..

обновено на 18.06.24 в 12:18

Турнир по плажен хандбал в Несебър подгря европейското във Варна

Близо 200 състезатели по хандбал от България, Украйна и Сърбия премериха сили по време на 6-ото издание Несебър бийч къп, съобщиха организаторите. Тридневният турнир се проведе на Южния плаж в Слънчев бряг.  Купата при жените стана притежание на отбора на “Люлин 2019”, второ място зае националният отбор на България девойки до 16 г., които ще ни..

публикувано на 17.06.24 в 20:13