Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Османи до Захариева: Отношенията с България са изключително важни

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Отношенията с Република България са изключително важни, а ангажиментът за тяхното по-нататъшно укрепване е от особен интерес за по-нататъшното развитие на добросъседските отношения.

Това написа министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи в поздравителната телеграма до българския външен министър Екатерина Захариева по случай 3 март – Националния празник на България.

Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важен елемент в укрепването на доверието между нашите граждани, подчертава министърът, цитиран от БГНЕС.

Османи посочва, че „пътят напред е чрез приемането и практикуването на европейските ценности, а членството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения”.

Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна поддръжка за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани. Съвместното председателство на Берлинския процес тази година беше исторически момент с голяма символика, който показа, че регионът поема инициативата и отговорност за процесите, които определят неговото бъдеще.

Това беше потвърждение, че държава-членка на ЕС и страна кандидат могат да работят заедно в интерес на страните от региона. Убеден съм, че само чрез непрекъснато прилагане на настоящия подход заедно ще можем да преодолеем всички предизвикателства и да осигурим всеобхватен напредък за нашите граждани. С това убеждение, още веднъж поздравявайки вас и гражданите на вашата страна, приемете, уважаеми колега, уверението в най-високата ми към Вас почит“, се казва още в поздравителния адрес на Буяр Османи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус с деца от Добрич катастрофира край търговищкото село Пъдарино

Автобус с деца от Добрич катастрофира край търговищкото село Пъдарино. Автобус с деца от Добрич катастрофира на територията на търговищкото село Пъдарино, община Омуртаг, съобщиха от полицията в Добрич. Децата са пътували към Копривщица.  Няколко от тях са приети в Търговищката болница. Няма данни за състоянието им.

публикувано на 14.06.24 в 15:02
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с Темида за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи споразумение с прокуратурата.  Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16
Водохранилището между селата Раковски и Хаджи Димитър

Села в община Каварна системно са оставяни без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава, особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази .  Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК Добрич..

публикувано на 14.06.24 в 14:10

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  Те включват изтегляне на украинските войски от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО.  87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна Ако тези условия..

публикувано на 14.06.24 в 14:03
Кириакос Мицотакис

Промени в гръцкото правителство заради резултатите от евровота

Резултатите от евровота доведоха до основни промени в гръцкото правителство. Управляващата партия Нова Демокрация спечели изборите, но под очакваните резултати. Един милион гласа изгуби управляващата партия в рамките на една година, сочат резултатите от евровота. Премиерът Кириакос Мицотакис направи основни промени в състава на правителството,..

публикувано на 14.06.24 в 13:16

ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато

" Към момента сме изстреляли 9082 ракети. Зареждаме непрекъснато с нови ракети. Към момента имаме добра зареденост ". Това заяви пред БНР Цветелина Димитрова - главен директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".  Тя подчерта, че и днес има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, но увери: "Имаме пълното съдействие..

публикувано на 14.06.24 в 12:58