Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"АстраЗенека": Няма данни за повишен риск от тромбоза след поставяне на Covid ваксината

Снимка: архив

"АстраЗенека" (AstraZeneca plc) публикува изявление в петък, в което твърди, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски държави през последните дни.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с Covid-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на този вид случаи е значително по-малък при ваксинираните, отколкото може да се очаква сред население като цяло", се отбелязва в изявлението на фармацевтичната компания, цитирано от CNN.

Изявлението идва, след като няколко държави в Европа спряха разпространението на ваксината, след като споделиха опасения, че употребата й може да бъде свързана с повишен риск от неблагоприятни ефекти като кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също препоръча по-рано в петък актуализирани насоки за безопасността на тази ваксина.

EMA сподели най-важните моменти от последната среща, проведена от Комисията за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC), посочвайки, че комисията разследва случаи на тромбоемболични събития след ваксинация с ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca.

"Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава“, се посочва в изявлението и се добавя, че все още няма доказателства за преки връзки между тях.

Освен това PRAC препоръча актуализация на информацията за ваксината, която да включва, че алергични реакции като анафилаксия и свръхчувствителност се случват с неизвестна честота, както и че вече са докладвани потвърдени случаи на тези реакции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39