Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Дина Маркова и актьорът Боян Арсов за предизвикателството да правят театър в България

Режисьорът Дина Маркова и актьорът Боян Арсов
Снимка: Ани Костова

Едно от представленията, които привлякоха вниманието миналата година, беше “Животът е сън” по Калдерон - първият проект на театър “Зонг”. Зад него стоят режисьорът Дина Маркова, отличена с наградата “Икар” 2019 за дебют и актьорът Боян Арсов, носител също на наградата “Икар” 2019 за ролята на принца Сехизмундо от пиесата.

"Дина хареса пиесата на Шекспир "Отело". Ние се бяхме срещали с този текст и в НАТФИЗ докато бях студенти в един неин опит по режисура. В последствие към този основен сюжет, който Шекспир предлага и основната интрига, решихме да създадем колаж от други текстове, които да формират драматургичния материал на нашето представление. Започнахме да рисуваме и да обогатяваме този свят и контекст, в който искахме да разкажем нашия Отело, нашата история", каза в предаването "Нощен хоризонт" Боян Арсов.

Дина Маркова коментира, че са се опитали да изследват темата за войната, но не войната между нациите, а войната, която е между група от съмишленици и която прераства във война вътре в човека, в неговата душа, когато той започне да воюва със себе си:

"Затова ние подбрахме и други текстове, на други автори, които според нас са фокусирани върху темата за войната или предлагат една по-различна гледна точка за воюващи човек, борещия се човек, човекът, който трудно приема поражението и се бори да бъде номер 1, да победи, което е човекът на днешното време".

Има хора, които споделят, че имат нужда от театър, казва тя:

"Ако ние живеем само в бита, тревожим се за това какво ще ядем, тогава се случва разпад на душата. Има много подводни камъни в една такава криза. Кризата е възможност, но кризата е регрес към по-базови потребности, които, когато са заплашени за човешкото същество е много трудно да функционира на по-високо ниво. Ние трябва да се погрижим за това хората да чувстват сигурност", допълни Дина Маркова.

Боян Арсов подчерта, че театърът е възможност да каже много неща, които не може да каже с думи:

"С друга енергия, с други средства, по-витална страна на нещата, която те кара да си свободен, тази безкрайна линия на въображението, което има в театъра, никога няма крайна точка, краен предел, толкова напред и отвъд е отправен и духа, и посланието, че това те прави по-живот"

Дина Маркова завършва режисура за драматичен театър през 2016г. в класа на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ. Преди НАТФИЗ е била в групата на Мария Сапунджиева и Вяра Коларова, където участва в няколко представления по Гогол, Пушкин и Иван Вазов, поставени от режисьора Гергана Тодева. В началото на 2017г. заедно с Боян Арсов учредяват Сдружение „ЗОНГ“, на което оттогава е председател. Ноември 2018 година излиза първата премиера на Сдружението - „Животът е сън“ в Център за култура и дебат „Червената къща“. Освен от театър, интересува се още от психоанализа и едновременно с НАТФИЗ завършва клинична и консултативна психология в СУ „Климент Охридски“. Има опит с психодрама, когнитивно-поведенческа и фамилна терапия. От две години работи като психолог-консултант на деца.

Боян Арсов е роден в София. Завършил е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност „Актоьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Снежина Танковска. Удостоен е с наградата НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ в категория Актьор за драматичен театър. Преди това е учил в 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов". Бил е част от театралната школа към "Сълза и смях". В последната постановка „Отело - Гибелта на идеалиста“ пиесата на Шекспир е трансформирана от младия екип в оригинална драматизация, извеждаща основната сюжетна линия в контекста на фрагменти - хипотези за войната от други световни автори. Според тях съвременният „Отело“, отвъд мита, е възможен като история за човека парадокс - противоречащ си, двойствен, непознаваем, в капана на радикализиран, черно-бял свят. Той разполага с познанието, но не успява да го приложи така, че да се спаси. Такъв е Отело, такъв е и Яго - двамата основни „противници“ в хода на действието, в чиито роли Боян Арсов се превъплащава.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11