Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик (Пловдив) си осигури участие във Финалната четворка на Балканската лига

Академик (Пловдив)
Снимка: bgbasket.com

Академик (Пловдив) е първият сигурен участник във Финалната четворка на Балканската лига този сезон.

Пловдивският тим записа втора убедителна победа във втората фаза на турнира, след като тотално надигра гостуващия Куманово (Северна Македония) с 96:68 точки.

Отборът на Йордан Янков изнесе много силен двубой с отлична игра в защита и на бърза атака и точен мерник от тройката и в нито един момент не постави успеха си под съмнение.

Това бе трета загуба за Куманово, като македонците имат да изиграят само още един мач в групата, което означава, че Академик няма как да бъде изместен от едно от първите две места в нея.

Академик започна силно и натрупа солиден аванс още в началото. Домакините овладяха борбата под своя кош и с ефективна бърза атака и две тройки на Николов, Карсън и Бачев поведоха с 21:4 след само 6 минути игра, първата четвърт завърши с 15 точки преднина за пловдивчани. Разликата в полза на Академик стигна 20 точки по-малко от 3 минути от началото на втората четвърт, а на почивката авансът на домакините бе 18 точки.

В началото на третата четвърт гостите стопиха пасива си до 14 точки, но постепенно баскетболистите на Академик отново установиха контрол над мача, като продължиха с точния си мерник от разстояние. С три поредни тройки на Николов, Бачев и Гуджино разликата в тяхна полза набъбна на 22 точки, а малко след това - на цели 30 преди последните 10 минути. В тях авансът на домакините дори набъбна още повече, а дебютните си точки записа и Александър Гюнтер.

Петима играчи на победителите записаха двуцифрен актив - Томислав Минков бе най-резултатен с 16 точки,Васил Бачев добави 14, от които 4 тройки,Обрад Томич вкара 13 и остана на една борба от дабъл-дабъл,Антъни Гуджино и Николай Николов завършиха съответно с 12 и 10 точки.

На 25 март Академик гостува на израелския Апоел Холон.


 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38

Церемонията по връчването на Златната топка ще се проведе на 28 октомври в Париж

Най-престижната церемония по връчването на индивидуалните награди в световния футбол, Златната топка, ще се проведе в Париж на 28 октомври, съобщи новият организатор на събитието УЕФА. Номинациите ще бъдат обявени на 4 септември, което ще позволи на гласуващите в анкетата да вземат предвид Европейското първенство и Копа Америка по футбол за мъже и..

публикувано на 06.06.24 в 18:03

Клубовете от Висшата лига на Англия гласуваха за запазването на системата ВАР

Клубовете от Висшата лига на Англия подкрепиха решението да запазят системата за видеоасистент съдии (ВАР) през следващия сезон на годишното си общо събрание. Това съобщиха от пресслужбата на лигата. Според "Дейли Мейл" гласуването е било 19:1 в полза на запазването на ВАР. Висшата лига възнамерява да приложи следните подобрения на ВАР: намаляване на..

публикувано на 06.06.24 в 17:40

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23
Хосе Кордоба

Хосе Кордоба: „Почувствах, че трябва да направя този избор“

23-годишният панамски защитник Хосе Кордоба, който напуска Левски и ще заиграе в Норич, заяви, че е търсел нещо подобно на това, което предлага английският клуб. Трансферът на Кордоба вече бе обявен от българския тим, а панамският футболист ще бъде първото попълнение на Норич през летния прозорец и първо попълнение при новия мениджър Йоханес..

публикувано на 05.06.24 в 21:20