Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга разкрива точното рождено място на Паисий Хилендарски

Нова книга, която разкрива точното рождено място на първия български възрожденец Паисий Хилендарски, беше представена днес. Тя е написана от археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов. 

Изданието е озаглавено „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея”.  

В тази нова монография са представени основните резултати от проучвания, продължили десетилетия за забележителната късноантична и средновековна крепост Урвич до софийското село Кокаляне. Това е един от най-дълго проучваните обекти, който е и съвсем близо до София – само на 5 км. През последните години там са били разкрити останки от манастир от 15-17 век. Неговото изграждане е станало, след като крепостта е била превзета и разрушена от османските завоеватели в края на 14 век. Археологическите изследвания показват, че обителта съществува до края на 17-и век или самото начало на 18-и век, когато е била опожарена.  

Филип Петрунов, археолог от Националния археологически институт с музей към БАН и докторант в Нов български университет, е изложил проучванията си относно предметите от ежедневието и бита на монасите от манастира, накити, закопчалки и елементи от облеклото, монети от епохата на Османската империя, битова керамика. 

Проучването на крепостта Кокалянски Урвич продължава. Досега там през годините са работили още проф. Димитър Овчаров (баща на Николай Овчаров), доц. Бони Петрунова (в момента директор на Националния исторически музей) и Виолина Кирякова (уредник в Националния исторически музей и докторант в Нов български университет). 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

публикувано на 15.06.24 в 15:55
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56