Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк "България" в село Ръжево Конаре

Снимка: Фейсбук/Николай Илчевски

В село Ръжево Конаре, област Пловдив, създадоха парк "България". През 2020 година неколцина селяни решили зелената площ пред къщите им, в която пасели магарета, овце и кози, с доброволен труд да направят от пасбището парк, и върнали първоначалното предназначение на тази урегулирана площ.

Засадили дръвчета и цветя, бившият учител Пени Станев, направил беседки, пейки и цветарници. Кметът Димитър Гинов помогнал със знамена, за да "разцъфти" едно от мъртвите дървета с флаговете на България и Европейския съюз.

"Парковете са няколко, те са общинска собственост и би трябвало да е задължение на кметството и на общинските власти да се грижат за тях, но територията е огромна, само в големия парк е 20 декара и още три с по няколко декара - огромна площ. Възникна инициатива на живеещите около този парк, те вложиха много усилия, много емоция, много труд, много творчество, постараха се и оттам нататък ме помолиха за допълнителни ресурси, материали и паркът стана още по-хубав", каза в предаването "По първи петли" Димитър Гинов.

Около 1450 са постоянно живеещите жители на село Ръжево Конаре.

"Причина за отливът на население от селото е липсата на работни места, това беше най-тежкият проблем дълги години, той все още не е решен, но близостта на Пловдив играе положителна роля това да работят хората в Пловдив, да живеят на село, където е много по-спокойно, по-чисто, по-неангажиращо с битовизми. По време на първата вълна на пандемията записахме над 250 души, които си промениха адреса по местоживеене, за да могат да пътуват от местоработата до мястото, където живеят", допълни Димитър Гинев.

Пенсионираният преподавател Пени Станев от Ръжево Конаре каза, че продължават да търсят спонсори за поддръжка на парка: 

"Имаме добър кмет, който е 60-годишен. Той може да направи много неща, защото е инженер, има виждане, може да направи много неща, но от община Калояново не му отпускат необходимите средства".

Интервютата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10
Иван Сарафов

Иван Сарафов за американската си мечта да създаде български автомобил

В поредния епизод от поредицата “Америка- илюзии и реалности” гост е Иван Сарафов, който от 20 години живее отвъд океана. А е само на 19  години, когато  тръгва да превзема Америка . "Едната от мечтите ми е да се опитам да докарам някой голям автомобилен производител, да го привлека и да направи инвестиция в България . Говоря за..

публикувано на 25.05.24 в 09:25
Олга Златкова-Георгиева

Олга Златкова-Георгиева: Кражбата на данни за платежни инструменти са сред най-честите измами в световен пащаб

В красивия залив на Сан Франциско, където Олга Златкова-Георгиева е избрала да живее със семейството си и домашния любимец, едва ли често си прави романтични разходки. Тя е специалистката по финансови измами и е поредният гост в рубриката - "Америка - илюзии и реалности" . Олга Златкова - Георгиева обаче намира време за фолклорната група..

публикувано на 24.05.24 в 18:39

Цветина в Страната на книгите

"Откакто съм започнала да чета, съм започнала да си представям това, което чета – героите как ще изглеждат, къде се развива действието ." Това казва 9-годишната Цветина от Враца.  Макар да има собствена библиотека с много книги, Цветина е записана и в обществената. Сега чете книга за момиче, което "не се отказва лесно и не може да се пречупи..

публикувано на 24.05.24 в 07:05