Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засечени са координатите на телефона на изчезналия сноубордист в Рила

| обновено на 23.03.21 в 09:04
Локализираното място е в района на огромна лавина,
Снимка: ПСС, архив

Засечени са координатите на мобилния телефон на 34-годишния сноубордист, който изчезна преди два дни над ски зона „Картала“ в Рила.

Според специалистите локализираното място е в района на огромна лавина, намираща се на голямо разстояние над ски зоната.

Специализираната техника бе осигурена от мобилния оператор, за да се намери по-точно локацията на мъжа.

Акцията по издирването е продължила до 12,30 през нощта.

Заради лошото време спасителната операция не може да бъде подновена днес. Очаква се това да стане в четвъртък или в петък. В операцията са включени планински спасители от Благоевград и София.

Мъжът изчезна в късния следобед на 21 март, когато група фрирайдъри се спускали извънпистово в Рила. 

От вчера спасителната акция се ръководи от директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

И вчерашната акция е продължила до късно през нощта. 15 планински спасители и две кучета са претърсили огромен периметър, включително и  в района на падналата лавина. 

Имало е и повторно засичане на координатите на мобилния телефон на изчезналия сноубордист.  Акцията днес няма да бъде подновена заради лошите метеорологични условия и високата лавинна опасност, каза за „Хоризонт“ Нешев:

„На база на това, което сме направили, претърсили и анализирали, вземаме решението да търсим в един конкретен район – това е падналата лавина, тъй като след като сондирахме там на място, се прецени, че дълбочината на лавинния слой е над 3 м и вероятността кучетата да не могат да го надушат е голяма и всъщност това остава единственият район, който трябва да се претърси много по-задълбочено и щателно, само че засега отлагаме търсенето в тази лавина поради много високата лавинна опасност над мястото, което трябва да бъде претърсено и ще се целим към четвъртък или петък“.

Шансовете мъжът да бъде открит жив са нищожни.

„Докато не се намери тяло, ние не коментираме дали търсим мъртъв или жив. Засега проверяваме всички възможности“, допълни Нешев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънреден Председателски съвет в НС решава дали да има извънредно заседание на НС

В Народното събрание се провежда Председателски съвет, на който трябва да бъде взето решение кога ще се проведе извънредно заседание на НС. То беше поискано с подписите на 51 депутати. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. По темата за пенсиите избухна..

публикувано на 17.05.24 в 10:37

С италианска изложба "Радост, тъга и надежда" започват Майските празници в Дупница

С избожбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която пристига от Болоня, Италия, днес започват  Майските празници на културата в Дупница, съобщават от Общината. Празниците се организират за 46-и път, завършват на 2 юни със заря за Деня на Ботев и загиналите за България и с фестивала "Мир на Балканите"...

публикувано на 17.05.24 в 10:30
Венцислав Караджов

Барикадиралият се полицай от Пловдив вече е в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за..

публикувано на 17.05.24 в 10:28

За обществено обсъждане: През учебната 2024/2025 г. държавата плаща обучението на повече студенти

Държавата да плаща обучението на повече студенти в здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проектът за прием на студентите за учебната 2024 – 2025 година. Той е публикуван за обществено обсъждане. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на близо 42 900..

публикувано на 17.05.24 в 10:27
Софийски университет

С постановление МС вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. На 20..

публикувано на 17.05.24 в 10:21
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59