Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURE на ЕС

От КНСБ оповестиха, че България е на последно място по усвояване на  средства от инструмента „Шуър“ (SURE) на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията.

От синдиката цитират последните данни на Европейската комисия, че страната  е усвоила 500 млн. евро. За сравнение съседна Румъния е усвоила  4 млрд. евро. 

По линия на „Шуър“ се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите членки при благоприятни условия.

Общо раздадените средства са малко над 90 млрд. евро. Това означава, че 500-те млн. евро, от които България се възползвала, са едва 0,55 процента от сумата, коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

„Колкото и пари да теглим по „Шуър“, ако успеем да ги защитим, те няма да ни навредят на дефицита, който и без това е рекордно нисък на фона на останалите държави“, посочи той и подчерта, че средствата е можело да се използват за допълнителен буфер за реализирането на повече реформи и по-голяма подкрепа за бизнеса и хората.

От КНСБ припомниха, че разходите за социално-икономически мерки са най-малко като дял от БВП спрямо другите страни - 6,7% при средно за ЕС около 14 процента. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на КПК

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на Комисията за противодействие на корупцията, с което е открита несъвместимост с настоящата му длъжност в Централната банка.  Това се казва в изявление до медиите, изпратено и до БНР.  Според Гюров решението "се основава на неверни факти,..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Димо Дренчев

Депутатът от "Възраждане“ Димо Дренчев подал един от сигналите за Андрей Гюров

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление „Емисионно“. Това съобщи БНБ, която днес е била уведомена за решението на комисията. Гюров е излязъл в неплатен отпуск, докато бъдат предприети последващите законосъобразни действия,..

публикувано на 27.06.24 в 15:44
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: На Европейския съвет България е с отслабени позиции

На Европейския съвет България е представена отново със служебен премиер, което отслабва позициите ѝ, защото той няма правомощията да изразява позициите на страната за следващите 5 години. Това каза пред БНР Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете (2007 - 2009 г.) и за кратко съветник на служебния премиер Димитър..

публикувано на 27.06.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по отношение на РСМ

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по повод последните изявления на Северна Македония към двете страни.  На влизане в Европейския съвет обаче той каза, че ще запознае евролидерите с поетите ангажименти от западната ни съседка по пътя към нейната евроинтеграция: "Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня..

публикувано на 27.06.24 в 15:04
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Предварителните консултации се превърнаха в демонстрации на егото

Намираме се на дъното на политическата криза, като започнете от Конституционния съд, ВСС и стигнете до скандалите, които бутикови партии  си произвеждат с разузнаване и служби. Това са работи за лудница, не са за държава. Така бившият служебен премиер Ренета Инджова коментира в интервю пред БНР политическата ситуация у нас...

публикувано на 27.06.24 в 14:59
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски пристигна в Брюксел за подписване на споразумения в областта на сигурността

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, където планира да подпише три споразумения в областта на сигурността, включително ангажимент на страните членки от ЕС да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от каквито и да е вътрешни институционални промени. В същото време Чехия съобщи, че първата пратка боеприпаси,..

публикувано на 27.06.24 в 14:55

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на..

публикувано на 27.06.24 в 14:03