Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По покана на Софийската филхармония

Марта Аргерич и Евгени Божанов ще свирят за първи път заедно

Концертът ще бъде онлайн и без публика в залата

5
Снимка: Вл. Балевски

За гостуването на легендарната пианистка Марта Аргерич у нас по покана на Софийската филхармония се говори отдавна. Ограниченото количество билети за концерта, който трябваше да бъде на 24 март с 30% публика в зала "България", бяха изкупени за часове и меломани от различни части на страната се готвеха да пътуват до столицата, за да присъстват. До момента, когато беше обявено, че от 22 март, заради пандемията, културните събития отново ще бъдат отменени - засега по план за 10 дни, но точно когато трябваше да се състои най-очакваната музикална среща за сезона.

Ръководството на Филхармонията - в лицето на директора и диригент Найден Тодоров, смекчи удара, като преформатира концерта и на 25 март той ще се състои, само че без публика в залата, а с онлайн-стрийминг през една от утвърдените за това интернет платформи.

Марта Аргерич вече е в София и вълнения все пак има. Тя ще си партнира с японката Акане Сакаи в "Карнавал на животните" от Камий Сен-Санс и с българина Евгени Божанов в Двойния концерт на Франсис Пуленк, а те двамата пък ще изсвирят заедно Концерт за две пиана от Моцарт.

Акане Сакаи отдавна работи с Марта Аргерич - не само свири с нея в дуо, но е и артистичен координатор на фестивала под егидата на пианистката в Хамбург. Като всички музиканти с международна кариера, и тя е загубила огромна част от ангажиментите си в последната една година, била е задълго при семейството си в Япония, но сега се радва най-после да има концерт - в София, където идва за първи път. Смята, че пандемията е тежък период за творците, но пък дава поле за размисъл - дали нещо не трябва да се промени генерално.

На въпроса дали има шанс фестивалът в Хамбург да се състои тази година, тя отговори:

„За момента все още подготвяме порденото издание през юни, но ми изглежда доста трудно за осъществяване. Изобщо не знаем как ще се развие ситуацията, а да направим фестивал онлайн, с артисти, които трябва да пристигнат от всички посоки на света, ми изглежда твърде сложно. Все още не знам, само се надявам да можем да го осъществим тази година, защото миналата беше невъзможно. Фестивалът е винаги в края на юни и Евгени Божанов всеки път участва. Поканен е и тази година, разбира се, но оставаме с надеждата да можем да го направим, както го планираме.“

Как избират програмата за концертите, когато свирят заедно с Марта Аргерич, попитах Акане Сакаи.

"Специално за този концерт в София изискването беше да свирим концерти за две пиана, а те не са чак толкова много. Освен това тя не свири всички, а само няколко от двойните концерти са в репертоара й, така че не беше трудно да конструираме програмата: творбите от Пуленк и Моцарт са важна част от клавирната музика, а "Карнавал на животните" ние с Марта свирим много често и е истински забавна пиеса, така че беше лесно наистина.”

Права ли съм да отбележа, че Марта Аргерич все повече и с все по-голямо удоволствие свири в клавирни дуа, освен в други камерни ансамбли?

„Да, мисля че свири доста често в клавирни дуа напоследък. За късмет, имам щастието аз да съм един от нейните партньори - през 2019 г. направихме голямо концертно турне в Япония точно преди пандемията. Беше чудесно!“

Чисто емоционално - какво е да свириш с Марта Аргерич?

„Да свиря с нея? О, това е чиста наслада! Но, разбира се, ми се иска да свиря колкото се може по-добре - всеки може да научи толкова много от нея и нещата се случват много спонтанно - не толкова планирано и репетирано, колкото като хепънинг, на мига.“

Това каза за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" японската пианистка Акане Сакаи - една от честите сценични партньорки на Марта Аргерич.
Можете да чуете интервюто в първия звуков файл.

Дълго след края на първата репетиция със Софийската филхармония и Найден Тодоров тримата солисти продължиха да свирят в различни конфигурации на двата рояла, осигурени специално за концерта в четвъртък.

Нашият прочут пианист Евгени Божанов, който живее в Германия, често работи с фирмата, която ги предоставя, а вълнението му сега е голямо, защото след дългогодишно познанство с голямата Марта Аргерич и много участия в нейни проекти, дойде денят, в който за първи път ще свири с нея. Тези няколко дни в София са шансът им да стиковат интерпретациите си на Двойния концерт от Франсис Пуленк (репетираха и Соната за две пиана от Моцарт).

Разговорът с именития ни пианист започна от неизбежното усещане за безизходица и липса на свобода за музикантите, които не могат да изнасят концерти по света заради пандемията от Ковид-19. Спасението за него - студентите, на които преподава в Университета по изкуствата Folkwang в Есен, Германия.
Интервюто можете да чуете във втория звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което се придобива с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30