Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров: Готвим платформа за постоянна проверка на лица, даващи онлайн медицински консултации

Общества, в които мерките се спазват, се справят и по-добре с пандемията

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

„За щастие не са лавина от сигналите, но дори и малкото от тях ни накара да отправим предупреждение към хората да внимават къде и през кои платформи се консултират дистанционно със специалист за дадено заболяване“, каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Вчера от БЛС изпратиха позиция до медиите във връзка със зачестили сигнали за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн консултации. От съсловната организация посочиха, че само регистърът на Лекарския съюз гарантира, че онлайн консултации се извършват от лекари.

„Имаме информация от наши колеги, че има платформи, в които можеш да се представиш фиктивно за лекар, и регистрацията се прави. При други платформи, за да се включи дадено лице, се прави първо зазължителна предварителна проверка в регистъра на БЛС дали лицето е медицинско. Чак тогава се разрешава регистрацията на профил. Наличието на такива възможности, при които можеш да се регистрираш с фиктивен уникален номер на лекаря, много ни разтревожи", посочи в предаването "Преди всички" д-р Маджаров.

"Съвсем скоро ще имаме нова платформа на регистъра, която ще дава мигновен достъп на всеки, който предлага онлайн платформи. Това включва и тази проверка на лицата, които искат да дават консултации. И всеки път, когато се ползва даден профил, а не само в началото, всеки, който се представя за лекар, системата ще може да го проверява дали той е редовен член. Но нашият екип реагира и при сигнал за съмнение от страна на пациент, че даден човек е лекар или не е“, заяви още д-р Иван Маджаров.

В Европа трудно се прилагат каквито и да е било рестрикции, защото се оказва, че тези общества са твърде либерални и тези мерки са неприложими, коментира още председателят на БЛС.

"Вие виждате, че в други държави извън Европа, тези мерки действат - много по-добре и са приложими и тези общества се справят по-добре с кризатаЗатова, за нашите условия, трябва да се направят необходимите анализи и да се обърне внимание на това, че не трябва с нас да се оправдават, че болниците са натоварени и така икономиките, които не работят,  да се настроят срещу лекарите. Сега трябваше да има или пълно затваряне, или да няма частично затваряне."

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

" Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме . Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки..

публикувано на 02.06.24 в 10:07
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна в МС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Форум на НАТО в София, жп инцидент и други теми от отминаващата седмица

Седмицата започна с кулминационната част от заседанието на парламентарната асамблея на НАТО и участието на генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Още преди обичайните финални снимки на участниците, се разпалиха и политическите страсти у нас. Парламентарната асамблея прие декларация за подкрепа на Киев и призова страните,..

публикувано на 02.06.24 в 10:04
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54