Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка в резерват за камъни в Израел

Снимка: wikipedia.org

Всички сме виждали резервати за животни и за растения, но в Израел има резерват и за камъни. По-скоро за един камък, наречен йерусалимски, който се образува от специален морски пясък, раковини от изчезващ вид и се втвърдява от дъждовете. В резерват за камъни, който се намира в югозападната част на Израел, сред пустинята, но е и много близо до морето, беше кореспондентката на БНР Искра Декало.

От 2013-а година куркарът е със статут на защитен вид. 

"Сред пустинята почувствахме колко крехък и подаващ се на външни влияния е този оцелял пред хилядолетията материал", разказа Дани Дотан - служител в Управлението за опазване на природата и парковете и един от охраняващите го:

"Куркар е нещо характерно за крайбрежието от палестинската територия Газа до град Сидон в Ливан. Създал се е благодарение на наличието на пясък и черупки от морски организми. Той се получава ,когато вали дъжд върху пясъчни дюни. Малкото дъжд размина калция от обвивката на умрелите рачета. Когато тези кратки и не много интензивни дъждове престанат, калцият се втвърдява заедно с пясъка. При нас средното количество валежи е 200 мм, а на юг от палестинската територия Газа, в пустинята Синай, е по-малко. Няма достатъчно влага за да разтвори калция. Там пустинята е пясъчна, а не камениста. Когато има над 400 мм годишни валежи, дъждът размива калция и не остава в дюните и не се създава куркар.

Крепостите на кръстоносците по брега на Средиземно море са строени с този вид камък. Той е крехък и лесно се обработва. Поставен под въздействието на дъждовете и слънцето се втвърдява все повече и повече. Но вълните и времето го разрушават. Още повече, че в структурата му има раковини от изчезваш морски охлюв, което са една от тайните на неговата здравина. Названието идва от арабски и означава седиментна, пореста скала, образувана от смес на пясък с вкаменелости от морски животни, кварцови зърна и варовик. Първоизточник на тази смес са планините на Етиопия, от където природните стихии са ронили скали, чийто пясък по поречието на реката Нил стигат до морето. И точно там се образува неповторимата амалгама от тези разрушен скали и зърна от биокласти (пюре от скелети на морски животни), по-точно определен вид средиземноморски охлюв, които се съединяват и се отлагат в хребети като скали. Заради различните примеси камъкът е от бледо жълт до тъмно кафяв.

Елит Абади от Управлението за опазване на природата и парковете разказа: 

"Заради измирането на морска фауна, не само добивът на йерусалимски камък (съдържащ изчезнал вид ракушки), забранено е и събирането на е друг вид охлюв - аргаман, който също е пред изчезване. Преди месец, при археологически разкопки в рудниците на цар Соломон в долината Тимна бе открито малко парче плат, обагрено в пурпурно. Това е тъкан от лен и вълна, оцветена с вещество, изпускано от охлюва аргеман. То е запазило своя цвят и свежест, въпреки че въглеводородно датиране показва, че е на около 3000 години.

Това е било най-скъпото багрило в древността, преди да бъдат измислени химическите бои. За да се боядиса един царски плащ, са били необходими около 10 хиляди охлюва, които са достигали до големината на мъжки юмрук. Казват, че финикийците първи са открили способността тези рапани да изхвърлят багрилно вещество при дразнение. Започват да го събират хищнически. През средновековието вече почти не е имало от този охлюв в морето. Но тогава алхимиците създават химическите багрила. В последно време отново има мода за боядисване с естествени бои. В зависимост от концентрацията на слузта от аргеман, оцветителят може да е от тъмно червен (каквато е била плащеницата на императорите), през нюанси на лилавото (каквито са били ритуалните одежди на папи и патриарси), до лазурно син. Така са били боядисани дрехите на еврейските първожреци. Оттам е и лазурно синьото в националния флаг на днешен Израел.

Аргеманите са защитен вид сега и нашата организация следи за бракониери, които се опитват да ловят и изнасят този вид рапани. Тъй като само екземплярите, ловени в източното крайбрежие на Средиземно море, имат способността да изпускат такава слуз, която се ползва като оцветител, те са особено ценени. Продължават да са търсени на черния пазар. Качествата на тукашните аргемани са заради специфичните вещества в морските води в региона".

Репортаж на Искра Декало в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. „Установени са кои са работниците и са направени 4 информационни дни, на които дойдоха..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52