Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание също се включва в световната кампания

"Часът на Земята" за 14-а поредна година у нас и по света

Над 7000 града от 180 държави ще се включат в инициативата Часът на Земята, посветена на опазването на планетата

| обновено на 27.03.21 в 13:32
Снимка: БГНЕС

Знакови сгради по цялото земно кълбо ще изключат светлините си, за да отбележат днес "Часът на Земята". Инициативата, свързана с глобалните промени в климата на планетата, насърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, за да насочат светлината към въпроса за промените в климата. Тази пролет събитието се провежда за 14-а поредна година.

Първи в света гасят светлините си сгради в Нова Зеландия. Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън потънаха в тъмнина в 8:30 ч. тази сутрин, съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа) в страната.

Светлините в общо над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата.

По традиция в последната събота на март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Калина Бояджиева от Световния фонд за дивата природа:

"Мотото е "Бъди закрилник на природата и дай своя глас за нея". В световен мащаб сме загубили близо 68 процента от популацията на гръбначните животни само за 50 години."

Фокусът на кампанията у нас е опазването на кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, казват от WWF.

"Всъщност ние сме единствената държава  в Европа, в която  популацията на мечки намалява, а не е стабилна", каза Калина Бояджиева.

С изключването на светлините в 20:30 ч на Фейсбук страницата на WWF-България ще започне празничен концерт. 

Народното събрание също ще стане част от световната кампания „Часът на Земята“ срещу глобалното изменение на климата. Като израз на подкрепата и ангажираността на парламента с проблемите на околната среда, светлините и на двете сгради на българския парламент ще бъдат изгасени тази вечер за един час.

Светливите на пл. „Народно събрание“ и на пл. „Княз Александър I“ ще бъдат изгасени между 21:30 и 22:30 ч.

Тази година Европейската програма за екоуправление и одит покани към инициативата „Часът на Земята“ да се включат и националните парламенти на страните членки на ЕС, освен Европейския парламент и редица други евроинституции.

Според екипа на програмата така националните парламенти, които представляват 500 милиона граждани, ще подчертаят своята ангажираност с проблемите на околната среда и климатичните промени, които заплашват качеството на живота на бъдещите поколения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки, заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки - нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши: "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член 5 -..

публикувано на 06.06.24 в 18:17
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън на американското военно гробище в Нормандия след церемонията за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня D, 6 юни 2024 г.

Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна

Световни лидери, ветерани и многохилядно множество отбелязват във Франция 80 години от съюзническия десант в Нормандия, поставил началото на важна фаза във Втората световна война за освобождението на Европа от нацистите. Световни лидери ще отбележат годишнината от Десанта в Нормандия Единство и приемственост са посланията, излъчени от Франция с..

публикувано на 06.06.24 в 18:12

САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара

Оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 милиона долара ще предоставят Съединените щати в близките дни. Поредният пакет военна помощ се очаква да бъде обявен официално тази седмица. Украинските власти разпоредиха евакуация на децата и попечителите им от селищата на донецкия фронт. Указанията от Киев са заради концентрирането на руска огнева мощ в..

публикувано на 06.06.24 в 18:11

Напрежение в Босилеградско около проект за нов рудник за добив на оловно-цинкова руда

Публично обсъждане за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за откриване на нов рудник за добив на оловно-цинкова руда на мините "Подвирови" и "Поповица" в района на с. Караманица, Босилеградско, предизвика опасения за влошаване на екологичната обстановка в района, казаха наши сънародници оттатък границата. От Община Кюстендил..

публикувано на 06.06.24 в 17:53
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц потвърди, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в реч пред Бундестага позицията на правителството, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия. Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия "За да се защити от атаки като тези срещу втория по големина украински град Харков, Украйна може да..

публикувано на 06.06.24 в 17:51
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд (СРС) да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2,5 промила алкохол в кръвта.  След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България. Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники..

публикувано на 06.06.24 в 17:04