Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът настоя за редуциране на материала в матурите за 7 и 12 клас

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7 клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12 клас, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Ковачева настоява още МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4-ти и 10 клас.

Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, отбелязва Диана Ковачева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В 41 висши училища ще може да се кандидатства с оценките от матури

Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат..

обновено на 22.02.21 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас и Варна с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство

Бургас и Варна са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от МВР. До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо..

публикувано на 21.10.24 в 11:57

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той..

публикувано на 21.10.24 в 11:51
Юлия Навалная

Юлия Навалная се прицели в президентския пост в Русия

Юлия Навалная заяви в интервю за Би Би Си, че възнамерява да стане президент на Русия. Вдовицата на покойния Алексей Навални повтори плановете си да продължи борбата на нейния съпруг за демокрация. "Когато настъпи подходящият момент, ще..

публикувано на 21.10.24 в 11:36
Лидия Торп

Австралийска депутатка нападна вербално крал Чарлз III след негова реч в парламента на страната

"Това не е твоята земя, ти не си моят крал! Върнете ни това, което откраднахте от нас!", изкрещя независим сенатор в австралийския парламент малко след обръщението на британския монарх Чарлз III в парламента в Канбера. Лидия Торп прекъсна..

публикувано на 21.10.24 в 11:19
Снимката е илюстративна

Гърция: Акции в ромски гета срещу "медната мафия"

Властите в Гърция се опитват да спрат кражбите на метали с повече охранителни камери и чести акции сред ромската общност. Огромни са държавните разходи по възстановяване на щетите. Гръцката полиция провежда акции в ромски гета срещу "медната..

публикувано на 21.10.24 в 11:05

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни. Те са пътували с лек автомобил, който е спрян за проверка до село Плевун. В багажника са намерени две отстреляни животни, както и оръжие. То е било законно притежание на..

публикувано на 21.10.24 в 11:01
Снимката е илюстративна.

Спасителна акция заради бедстващи мигранти край о-в Самос

Гръцката брегова охрана провежда спасителна акция заради бедстващи мигранти край остров Самос. От потъналата лодка бяха спасени 22 души. Сред тях е трафикантът, който е арестуван. Двама мигранти бяха открити удавени, съобщават от Гранична охрана...

публикувано на 21.10.24 в 10:36