Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън стартира с победа

Снимка: БТА

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) започна с драматична победа новия сезон 2021 във Формула 1. Седемкратният световен шампион удържа яростна атака на Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) и завърши първи в Гран при на Бахрейн, а неговият съотборник Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) финишира трети.

Денят започна трагично за Серхио Перес (Мексико, Ред Бул), който загуби мощност в двигателя и стартира състезанието от питлейна. Така Гран при на Бахрейн бе съкратено с една обиколка, а в началната Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) защити първото си място от квалификациите пред световния шампион Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес).

Първият инцидент обаче не закъсня и бе свързан с Никита Мазепин (Русия, Хаас), чийто дебют във Формула 1 продължи точно три завоя. Той загуби сцепление и се заби в огражденията, предизвиквайки първи автомобил по сигурността през сезона.

Формацията се запази и след рестарта на състезанието, но този път и вторият болид на австрийския конструктор изпитваше проблеми. Ферстапен обаче оцеля на първото място до 18-ата обиколка, когато влезе в бокса за гуми със средна смес.

Нидерландецът се завърна на пистата в Сахир около 6-7 секунди зад новия лидер Хамилтън.

Хамилтън влезе в бокса в 29-ата обиколка и остави временно съотборника си Ботас в дуел с Ферстапен. Финландецът също бе повикан от Мерцедес две обиколки по-късно, но забавяне от механиците го остави много далеч от първото място и битката остана между двамата фаворити за световната титла.

Хамилтън и Ферстапен се размениха отново в 40-ата обиколка при новото влизане на нидерландеца и световният шампион получи шест секунди преднина със значително по-стари гуми. Пет обиколки преди края британецът допусна грешка и излезе широко в завой, а разликата помежду им падна под 1 секунда. "Нямам задна гума, нямам сцепление", бе съобщението на Хамилтън към гаража.

Така четири обиколки преди края Ферстапен атакува в завой номер 4 и зае първото място, но бе принуден да го върне заради нередност при изпреварването. Нидерландецът притисна отново Хамилтън в последните обиколки, но този път британецът не остави път за изпреварване и спечели състезанието с 0.745 секунди преднина.

"Състезанието бе много тежко. Влязохме рано в бокса и знаехме, че няма да стигнем лесно до победата, така че стореното днес е наистина специално. Едва удържах Макс. Това бе едно от най-трудните ми състезания в последните години", каза Хамилтън, който печели първото Гран при за първи път от 2016 насам.

Ботас завърши трети на 37.383 секунди от победителя, след като влезе в гаража за нови гуми обиколка преди края в опит за най-добро време. Той го постигна и спечели бонус точка за генералното класиране.

Ландо Норис (Великобритания, Макларън) завърши четвърти, а Чеко Перес стигна героично до петото място в Гран при на Бахрейн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на "Уимбълдън"

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на "Уимбълдън". Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55
Бразилия-Коста Рика  0:0

Бразилия с проблеми още на старта на Копа Америка

Отборът на Бразилия започна колебливо участието си на Копа Америка. "Селесао" направи нулево реми с Коста Рика в първия си мач от група "D" на турнира. Играчите на Доривал Жуниор дадоха всичко от себе си, за да стигнат до победата, но направиха доста пропуски, един техен гол бе отменен, а веднъж и гредата помогна на съперника им. В крайна сметка..

публикувано на 25.06.24 в 06:50
Ралф Рангник

Ралф Рангник: Знам какво да очакваме

Ралф Рангник призна, че е имало съмнения сред играчите, когато е бил назначен за селекционер на националния отбор на Австрия през 2022 година, но 65-годишният германец изведе тима до прага на елиминациите на Евро 2024 в Германия.  Съставът на Австрия, която се изправя срещу Нидерландия във вторник в последния си мач от група "D", загуби от Франция с..

публикувано на 25.06.24 в 06:33
Роналд Куман

Роналд Куман: Не трябва да подценяваме австрийците

Селекционерът на Нидерландия Роналд Куман подкрепи безрезултатния си нападател Мемфис Депай, за да запуши устата на своите критици преди мача на тима с Австрия утре.  Двата отбора се срещат от 19:00 часа в група „D“ в Берлин в сблъсък, който е съдбовен за австрийците, тъй като „лалетата“ си гарантираха място в следващата фаза. Депай беше обект на..

публикувано на 25.06.24 в 06:25

Испания с трета поредна победа на Евро 2024

Испания постигна трета победа в група "В" на Евро 2024, надделявайки с 1:0 над Албания. Испанците събират 9 точки на върха в класирането и станаха първият отбор, който е с пълен актив, а също така не е допуснал гол във вратата си до момента на първенството. Единственото попадение вкара Феран Торес в началото на срещата, а може би и заради..

публикувано на 25.06.24 в 00:28

Италия на осминафинал след гол в 98-та минута

Хърватия и Италия завършиха 1:1 в двубой от група „В“ на Евро 2024. Лука Модрич откри резултата в 55-ата минута, а секунди преди това той пропусна дузпа. Матиа Дзакани изравни за Италия в осмата минута на добавеното време на срещата. Така хората на Златко Далич заеха трета позиция в групата с актив от 2 точки и имат минимални шансове да..

публикувано на 25.06.24 в 00:24