Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 1,5 млн. българи вече имат имунитет

Разхлабват Covid мерките от 1 април

| обновено на 30.03.21 в 13:04
Пред сградата на НЦЗПБ "Бул- био" даде брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Снимка: БГНЕС

Ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 31 март, съобщи днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Децата се връщат в детските градини и ясли от 5 април. Обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема.

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито.

Освен театрите и част от заведенията, от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи. Това каза премиерът Бойко Борисов и допълни, че първоначално ще се ползва 30% от техни капацитет. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове. 

До края на тази седмица у нас ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000, допълни още Бойко Борисов.

От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини.

Нощните заведения остават затворени. 

Очаква се по-късно днес да бъде издадена съответната заповед. 

Връщането на ученици в класната стая ще стане поетапно от 12 април, график ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев.

Относно висшите училища вероятно след 12 април ще върнат онези, които не могат да провеждат обучението си в електронна среда, съобщи още Костадин Ангелов.

Обмисля се от 1 април фитнесите отново да могат да работят, също с капацитет от 30%.

Мероприятия на закрито не се предвиждат до края на април. 

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев: "Трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да постигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество".

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали, подчерта той и допълни, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури.

Утре се очакват 151 000 дози от производителя „АстраЗенека“. Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация, коментира още министър Ангелов.

Днес у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя "Модерна".

Ще бъдат отворени местата, които не крият риск, каза Ангел Кунчев по повод предстоящото отпадане на някои противоепидемични мерки от 1 април. По думите му около милион, милион и половина българи вече имат имунитет:

„Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, за да доведе до намаляване на темпа на нарастване, което и наблюдаваме през последната седмица. Така че продължаваме много внимателно да търсим баланса и, ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск – заведенията – само откритите пространства, фитнеси, спортни зали, танцови, там където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят“.

Доц. Кунчев предупреди, че ново затягане на мерките е възможно, ако заболеваемостта от Covid-19 отново започне да се повишава. По думите му това в момента е преодоляно и се върви към плато.

На национално ниво броят на хоспитализираните започва да намалява, отчетоха здравните власти. В две трети от областите в страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците, посочи още доц. Кунчев:

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма“. 

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08