Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нови случаи на тромби Берлин спря ваксинацията с „АстраЗенека“

| обновено на 30.03.21 в 22:21
Снимка: БГНЕС

Германската провинция Берлин спря временно използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу Covid-19 при хора под 60 години заради информации за образуване на кръвни съсиреци.

Главният здравен експерт на Берлин Дилек Калаяджъ заяви днес, че решението е взето като предпазна мярка преди среща на представители от всички 16 германски провинции.

По-рано германският Институт за оценка на сигурността на ваксините „Паул Ерлих“ съобщи, че е регистрирал нови случаи на необичайни тромби, довели до смърт след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“. 

Става дума 31 случая, като 29 са жени, а двама - мъже. Починали са девет души.

Всички смъртни случаи, с изключение на два, са настъпили при жени на възраст между 20 и 63 години.

При 12 от пациентите кръвната картина е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. 

Досега Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с оксфордския препарат.

Две държавни болници в Берлин - Charite и Vivantes, спряха ваксинирането на жени под 55 години с ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет.

И от двете берлински болници заявиха, че мярката е само предпазна и че не са открити усложнения при нито една от хилядите ваксинации, които са били приложени на място.

Германски здравни експерти експерти препоръчват ваксината на "АстраЗенека" да бъде използвана само за хора над 60-годишна възраст. Своето решение Германският комитет по ваксините е взел въз основа на наличните данни за появата на редки, но много сериозни тромбоемболични странични ефекти".

Междувременно немското новинарско списание Focus Online съобщава, че Постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) ще препоръча прилагането на ваксината на "АстраЗенека" само при мъже и жени на възраст над 60 години.

Focus Online цитира информация от "Аугсбургер Алгемайне" (Augsburger Allgemeine), в която се казва, че изданието е видяло проект на документ на Германската комисия за ваксинация.

"Въз основа на наличните в момента, но все още ограничени доказателства, и отчитайки настоящата пандемична ситуация, STIKO препоръчва да се използва ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca за хора над 60-годишна възраст“, гласи документът на комисията.

Този ход идва след подобно решение на здравните власти в Канада от вчера, когато те препоръчаха ваксината на "АстраЗенека" да не се прилага при хора под 55-годишна възраст на фона на опасения, че може да доведе, макар и рядко, до сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Досега в Германия са направени 2 698 246 ваксинации с „АстраЗенека“, показват данни на института Робърт Кох.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ваксината на AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria

Covid-ваксината на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да..

публикувано на 30.03.21 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за..

публикувано на 04.07.24 в 14:41
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден..

публикувано на 04.07.24 в 14:15
Адриан Антонов (със сакото) и адвокат Марковски.

Прокуратурата поиска поне 10 г. затвор за 19-годишния Адриан, причинил смъртта на Ани и Явор

Прокуратурата поиска минимум 10 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов за смъртта на годениците Ани и Явор. Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър Той ги удари с колата си на пешеходна..

публикувано на 04.07.24 в 14:12

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов...

публикувано на 04.07.24 в 13:48
Алепу

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж край Созопол е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на..

публикувано на 04.07.24 в 13:32

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и..

публикувано на 04.07.24 в 13:23
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Главчев: Няма промяна в българската позиция спрямо Северна Македония

Позицията на България по отношение на Република Северна Македония е неизменна - страната ни държи да бъдат спазвани подписаните споразумения. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев по време на изслушване в НС за процеса..

публикувано на 04.07.24 в 13:13