Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

653 починали с Covid в Полша за ден, в Унгария - 302

| обновено на 31.03.21 в 16:10
Пункт за ваксинация в Шчечин, Северозападна полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша днес съобщи за най-високия си еднодневен брой свързани с Covid-19 смъртни случаи от началото на годината сред растяща тревога, че здравната ѝ система се пропуква под напора на третата вълна от пандемията, предаде "Ройтерс".

Днес в Полша са регистрирани 653 починали и 32 874 новозаразени.

След медийни съобщения, че студенти по медицина са повикани да запълнят недостига на болничен персонал, а получил инсулт пациент е бил закаран в болница в багажника на кола, заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска се опита да успокои поляците, че здравната система ще се справи с предизвикателството.

"Положението е под контрол, но е много сериозно. Увеличаваме броя на леглата в постоянните и временните болници", каза той за държавната телевизия ТВП1 преди обявяването на днешните данни.

В 38-милионна Полша са регистрирани общо 2 321 717 заразени с новия коронавирус и 53 045 починали.

Унгария вчера е регистрирала 302 починали от новия коронавирус, което е най-високият еднодневен брой от началото на пандемията, както и 6700 новозаразени, съобщи днес правителството ѝ.

В 10-милионна Унгария няколко дни поред е регистрирана най-високата смъртност на глава от населението в света според данни на университета "Джонс Хопкинс".

Към вчерашна дата в страната има над 12 000 пациенти с Covid-19 в болници, в това число 1492 на респиратори.

Украйна регистрира рекорден брой починали от коронавируса за денонощие - 407 души. От понеделник в столицата Киев, която е с най-голям брой заразени, влиза в сила строг локдаун, съобщи кметът Виталий Кличко. Ще бъдат затворени всички училища и детски градини и ще бъде ограничен обществения транспорт. 

В чешката столица Прага специални биосензори ще изследват въздуха в метрото, трамваите и автобусите за наличие на Covid-19, съобщи сайтът lidovky.cz, позовавайки се на столичното управление на обществения транспорт, предаде ТАСС.

Смята се, че през април ще бъдат проверени около 500 вагона на метрото, трамваи и автобуси, а след това получените проби ще бъдат предадени за изследване в Института по физика на Чешката академия на науките. Проби ще се вземат и от седалки, облегалки, ръкохватки, стълби на ескалатори и скамейки в метрото.

За вчера в Чехия са регистрирани 8568 новозаразени с Covid-19, което е с 2400 по-малко в сравнение със същия ден миналата седмица. Общият брой на заразените е 1 532 332, а на смъртните случаи - 26 421.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08