Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Ивайло Василев - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Ивайло Василев

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.

Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Пети в поредицата по азбучен ред е пианистът Ивайло Василев. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

***
Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. Започва обучението си по пиано при Емилия Канева в Националното музикално училище "Любомир Пипков", а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева.

Има над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан, като голяма част от тях са първи и гран при. На 31 март впечатляващата му колекцията се увеличи с още една - първа награда от международния конкурс за пианисти и цигулари в Сингапур. Сред най-ценните в колекцията му са Първа награда и Златната Лeшникотрошачка на XIX Международен телевизионен конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката“ в Москва (2018), както и първите награди, спечелени в конкурси през 2020 г.: „La Note Celeste“ в Париж, „Jan Sibelius Fest“ в Турку (Финландия), „Лист-Барток“ в София, „Шуман-Брамс“ в Пловдив. Като част от наградите му в конкурса „Лешникотрошачката“, през 2019 г. в Москва е издаден дебютният му компактдиск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович. В записите му партнира Държавният академичен симфоничен оркестър на Санкт Петербург под диригентството на Александър Титов. Като финалист на радиоконкурса „Концертино Прага“ 2020 младият изпълнител представя България в Южнобохемския фестивал в Чехия.

Ивайло Василев има широк репертоар и голям брой концертни изпълнения – солови и с оркестър, в емблематични зали у нас и в чужбина. Благодарение на наградите си получава възможност за изяви с оркестър в Голямата зала на Московската консерватория, в зала „Чайковски“ и в Московския международен дом на музиката, както и в Симфоничната капела на Санкт Петербург. През 2019 г. записва първия си самостоятелен компактдиск.

През 2019 г. Ивайло Василев солира на двата най-големи оркестъра у нас с различни клавирни концерти от Моцарт в зала „България“ - гостува на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Георги Патриков и на Софийската филхармония с диригент Саша Гьотцел.

Ивайло Василев е концертирал с много други български и руски симфонични оркестри. Имал е самостоятелни солови рецитали в рамките на Моцартовия фестивал, Правец, в Българския културен център в Москва, в Сити Марк Арт център в София.

За своите изпълнения Ивайло получава ласкави отзиви от музиканти и критици. Легендарният руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров, председател на журито на конкурса „Лешникотрошачката“, казва за него, че „чувства музиката толкова естествено и натурално, сякаш сам изработва всичко от начало до край“.

Чуйте в звуковия файл как Ивайло Василев отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38