Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР припомня: Налагат се ограничения за придвижването в цяла Франция

Френският президент Еманюел Макрон в колцентър край Париж за Covid ваксинация на френското социално осигуряване, 29 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На територията на цяла Франция се въвежда ограничение на правото на придвижване на гражданите на повече от 10 км от местоживеенето им, което се доказва с удостоверение за адресна регистрация, припомня Министерството на външните работи.

Мярката влиза в сила от 3 април 2021 г. и ще се прилага до 1 май. За придвижване на разстояние повече от 10 км от дома е необходима атестация за придвижване по изключение, налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Пътуванията между областите  в цялата страна се забраняват след 5 април, освен по неотложни императивни лични и професионални причини, които се удостоверяват с атестация, налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция.

МВнР припомня, че Франция предостави статут на изключение от действащите на територията на страната общонационални и регионални ограничителни мерки за българските граждани, решили да упражнят конституционното си право на глас в изборите за Народно събрание, които ще се проведат във Франция на 4 април 2021 г.

Българските граждани трябва да попълнят Атестация за придвижване по изключение между 6:00 и 19:00 ч. (Attestation de déplacement dérogatoire dans les départements soumis à des "mesures renforcées" entre 6h et 19h), както и да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация. Необходимите документи са публикувани на страницата на посолството ни в Париж - https://www.mfa.bg/embassies/france/news/28999.

Париж - 30 март 2021 г.

Засилените Covid ограничения, които досега бяха в сила в 19 департамента във Франция, влизат в сила на цялата територия на страната. Те включват още стриктен контрол и дори забрана на събиранията на големи групи от граждани, началото на вечерния час е в 19:00 ч. и продължава до 6:00 часа.

Ще бъдат отворени единствено търговските обекти, които продават продукти и предлагат услуги от първа необходимост, както и книжарниците, музикалните магазини, магазини тип „Направи си сам“, цветарските магазини, фризьорските салони и др. Барове, кафенета, ресторанти, както и културните институции - музеи, кина, театри, изложбени зали, остават затворени.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на тел.: +33 1 45 51 85 90 или дежурен телефон в извънработно време:+33 6 23 18 09 93.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и срещу 6-и юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От прокуратурата..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права..

публикувано на 08.07.24 в 10:42