Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 7000 са кандидатите за депутати

| обновено на 01.04.21 в 18:43
Говорителят на ЦИК Димитър Димитров даде брифинг - 1 април 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Партиите да осигурят хора за попълване на съставите на подвижните Covid секции, призова Централната избирателна комисия. Няма обобщена информация какъв ще e броят на тези секции в страната, но в по-малките областни градове една Covid секция ще обслужва средно 20 поставени в карантина избиратели.

Липсата на централен регистър е причината ЦИК да не знае колко са карантинираните и изолираните, подали заявления за гласуване с подвижна секция. Те се сформират днес и утре, а в деня на изборите ще стане ясна тяхната точна бройка.

Знае се обаче, че има проблем с попълването на съставите на тези подвижни секции, особено в големите градове.

Затова говорителят на ЦИК Димитър Димитров отново призова партиите, които попълват съставите, да направят предложения и да са активни:

„Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Да не се самоограничават и да предлагат всички, които са изкарали вируса и които са предложили своето участие, тоест явяват се някакъв вид доброволци“.

Карантинираните днес, утре и вдругиден или около 15 000 няма да могат да гласуват.

Срокът за подаване на заявления изтече. Без право на глас, както е разписано в Изборния кодекс, остават и тези, които карат карантината си на адрес, различен от постоянния или настоящия, ако до 20 март със заявили че ще гласуват по настоящ.

Просто това, че вашето име и евентуално адресът, на който сте карантинирани, съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е ауторизирано да създава списъци, посочи Димитър Димитров.

Иначе в 88 болници ще има Covid секции. Необходимите средства за защита на членовете на секционни избирателни комисии вече са доставени по места - маски, ръкавици, дезинфектанти, включително и за машините.

„Местните управи могат да решат да добавят средства, например някои съобщават, че ще се мери температура, на други места - че химикалките ще бъдат индивидуални, но това не е общ ред“, посочи говорителят.

Общо стационарните избирателни секции в страната са 11 983, в 9389 от тях ще има машини за гласуване.

Кандидатите за депутати са 6895.

Пет чуждестранни медии ще отразяват изборите у нас - Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес, британският вариант на „Ал Джазира“, както и една македонска телевизия - „Канал 5“, каза Димитров.

Двадесет и осем организации с 3401 лица са регистрирани като наблюдатели към момента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът: ЦИК да реши проблема с правото на вот на някои карантинирани

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което настоява да се разреши проблемът с правото на вот на лица, които са карантинирани на адрес, различен от техния постоянен или настоящ. Става дума за..

публикувано на 01.04.21 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отдясно наляво -председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимр Зеленски и председателят на ЕС Шарл Мишел - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски предлага втора среща за мир в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна на заседанието на европейските лидери..

публикувано на 27.06.24 в 16:47
Осман Октай

Осман Октай: Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ, ДПС ще го подкрепя

Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ и ще получи подкрепа без коалиционно споразумение с ДПС. Единствената възможност е правителство с първия мандат , нови избори ще са с още по-ниска избирателна активност и дори може ДПС да се окаже първа..

публикувано на 27.06.24 в 16:47

Президентът не приема предложението да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от „Дондуков“ 2.  Държавният глава не приема някои положения..

публикувано на 27.06.24 в 16:33
Служебният министър-председател Димитър Главчев - Брюксел, 27 юни 2024

Според Главчев най-добре е да има правителство с първия мандат

Премиерът Димитър Главчев изрази мнението, че е най-добре правителство да бъде съставено с първия мандат. Той отказа да прогнозира дали новото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет. Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента..

публикувано на 27.06.24 в 16:13
Иван Иванов

КЕВР решава утре за компенсиране на производителите на зелена енергия

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че утре ще бъде взето решение за компенсиране на производителите на зелена енергия, които претърпяха загуби, свързани с високи цени на балансиращата енергия на 19 май. Това ще..

публикувано на 27.06.24 в 16:12
Андрей Гюров

Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на КПК

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на Комисията за противодействие на корупцията, с което е открита несъвместимост с настоящата му длъжност в Централната банка.  Това се казва..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Димо Дренчев

Депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев подал един от сигналите за Андрей Гюров

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно". Това съобщи БНБ, която днес е била уведомена за решението на комисията...

публикувано на 27.06.24 в 15:44