Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислава Борисова: Детската книга е изкуство

Борислава Борисова
Снимка: Личен архив

Книгата може да бъде полезен спътник в живота на всеки родител и всяко дете. В това е убедена издателката на детски книги Борислава Борисова от издателство „Таймлайнс“. „Инвестираното“ време с децата и книгиге се отблагодарява в бъдеще, смята тя. 

Сега, когато има ограничителни мерки, децата са лишени от възможността да трупат опит и приятелства, да приключенстват. Затова книгите им дават тази възможност.

„Книгата е един помощник - да приключенстват с героите, чиито разкази четат. Защото децата са едни малки откриватели и изследователи. Във времето, в което живеем в момента, те са затворени и не могат да изследват света и случващото се, да правят приятелства. Затова си мисля - нашата мисия да им показваме това, което се случва с други приятели, което се случва с други хора, които са живели преди тях, е нещо много важно за тях, което ще развие въображението им, фантазията им, ще им помогне в разбирането на хората, ще ги учи на емоционална интелигентност, ще развива чувства, най-вече чувството за емпатия“, изтъква Борислава Борисова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Летящото килимче“ от поредицата „Уини и Уилбър“

Ролята на родителя е много важна – той трябва да запали искрата за четене, вярва Борислава Борисова. 

„Да отдели малко повече време с детето, от самото начало, от раждането. Вече има достатъчно визуални книжки, различни материали, с които се пробужда интересът на децата към четенето. В днешно време книгата повече отвсякога е изкуство и дори в най-ранна възраст се предлагат изцяло илюстративни книги, в които почти липсва текст.“

Всеки родител, който е „инвестирал“ време в четене с децата си, вижда, че това се отблагодарява и ние отглеждаме читатели, които след това сами търсят книгите, подчертава издателката.

„Чудесата от храброст“ за едно малко издателство днес са да достигне до повече хора, които да разберат какво прави, признава Борислава Борисова.

„Книжарници се отварят и затварят, два месеца работят, два месеца не работят. Доста полезен е моментът със социалното присъствие – да достигнеш до хората, да им покажеш какво правиш. Вярвам, че всеки, който го прави със сърце и душа - добрата книга наистина си пробива път и от уста на уста набира популярност.“

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
Снимка: Издателство „Таймлайнс“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел. Така го характеризират познаващите го от Северозапада и не само там. Роден на 18 февруари 1968 г. в Разград, където и живее до момента. Завършва българска филология във ВТУ " Свети Свети Кирил и Методий" и специализира Библиотекознание в НБУ, София Настоящата книга не е първа на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Татяна Робева, Нели Трошева и БХК

Улица в София беше кръстена на диригента Георги Робев

В Деня на София на столичната карта се появи улица, която от 17 септември 2024 г. нататък ще носи името на забележителния български хоров диригент и педагог - проф. Георги Робев. Мястото е в квартал "Дружба", в близост до Дома на културата "Искър". Инициативата е на дъщерята на видния музикант - Татяна Робева, и на Българската хорова капела "Георги..

публикувано на 18.09.24 в 17:50

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40