Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Пешлеевски е контузен за Световните купи в петобоя

Явор Пешлеевски (вдясно) и Тодор Михалев.
Снимка: БГНЕС

От сряда до неделя в София ще се проведе първата от двете Световни купи по модерен петобой за мъже и жени, които са и олимпийски квалификации. Втората е през следващата седмица, като за пръв път един град е домакин на два поредни турнира от такъв ранг в този спорт, уточни президентът на българската федерация Андрей Кузманов. 

Едната от причините са сгъстените срокове, в които трябва да бъде довършено раздаването на квотите на игрите в Токио. София изчака ред след Световната купа в Будапеща, където нашите състезатели не се класираха за участие на финали. Следват финалите за Световната купа, както и световното първенство в Кайро в началото на юни, където ще бъдат раздадени последните квоти за летните олимпийски игри. Другата причина за двойното ни домакинство е добрата организация, която направихме на Световната купа преди две години. Тогава президентът на световната федерация Клаус Шорман ни похвали и ни благодари. Той ще бъде тук и сега, заедно с почти целия си управителен съвет.

Състезанията ще се провеждат на три места - плуването ще е в комплекса Диана, бонус рундът, бягането, стрелбата и конната езда ще са в Националната спортна академия, а любопитното е, че заради суровите мерки срещу Ковид-19 турнирът по фехтовка ще бъде в специално обособена зона в хотел - сега това ще е Маринела. Подобни случаи са екзотични и ги е имало само в единични бутикови състезания, както поясни Кузманов. В хотела, който е базата на отборите, е предвиден и етаж при нужда, ако се появят заразени - тук чукаме на дърво! Впрочем, съгласно предписаните мерки, не само отборите са минали тестове за здравен статус, но и конете, които ще участват в турнира, са ваксинирани. Целта е да се избегне инцидентът в Испания преди месец, когато по животните е плъзнала епидемия.

Какви са нашите шансове да се доберем до някоя от заветните квоти? Две трети от тях вече са заети, остават още по около десетина при мъжете и жените. За тези остатъци сега ще се борят над 430 състезатели от 41 държави - толкова са подадените заявки за участие. Андрей Кузманов предупреди, че в София на практика пристига голяма част от световният елит. Включително тримата олимпийски медалисти от Рио, както и сребърната и бронзовата медалистка от игрите при жените. Ще отсъства само олимпийската шампионка Клоуи Еспозито от Австралия, която е станала майка. Кузманов определи двата предстоящи турнира като „неофициално световно първенство“. 

При тази конкуренция българският състав най-вероятно ще бъде лишен от най-добрия ни представител при мъжете - бронзовият медалист от световното през 2018-та Явор Пешлеевски. Той е с контузия в прешлените на кръста, а треньорът на националите Владимир Кузманов обясни, че болките не му позволяват да бъде конкурентен. Така ще се разчита на останалите - най-вече на Тодор Михалев - другият ни бронзов медалист от световното, а също на Радослав Стойчев, Денис Колев, Емил Грозданов, Любомир Германов и Александър Върбанов. От тях през тази седмица ще участват само четирима - съгласно ограниченията на регламента. При жените ще бъдем представени от европейската и световна шампионка при девойките до 17 години Светла Згурова, както и от Ралица Митева.

А ако трябва да цитираме едно към едно прогнозата на президента Кузманов за вероятността да изпратим наши състезатели в Токио: Ще ни бъде много трудно да вземем квоти, дано домакинството ни помогне! 

Още подробности от Андрей Кузманов и от старши треньора на нацианалния ни отбор Владимир Кузманов - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испания-Хърватия 3:0

Испания стартира на Евро 2024 с убедителна победа срещу Хърватия

Отборът на Испания също стартира много силно на Евро 2024, като победи тима на Хърватия с 3:0 в дебюта си на Олимпийския стадион в Берлин пред близо 40 хиляди хървати на трибуните. Испанците вкараха всичките си попадения преди почивката, като точни бяха таранът Алваро Мората, халфът Фабиан Руис и защитникът Дани Карвахал в добавеното време. Хърватите..

публикувано на 15.06.24 в 21:28
Елвира Краснобаева

Титла за Елвира Краснобаева в многобоя на турнира Гран При в Бърно

Елвира Краснобаева спечели титлата в многобоя на турнира по художествена гимнастика от веригата Гран При в Бърно (Чехия). След изключително силна игра въз питаничката на Светлана Юриевна доказа класата си като  извоюва златото с  актив от 135.800 точки. Състезателката  на варненския клуб "Грация" получи 34.500 точки за изпълнението си с  обръч, 35.200..

публикувано на 15.06.24 в 20:16
Григор Димитров

Специалист на трева ще бъде съперник на Григор Димитров на тенис турнира в Куинс

Французинът Адриан Манарино ще бъде съперникът на българина Григор Димитров в първия кръг на турнира на трава в Куинс Клъб в Лондон, който главният подгряващ преди "Уимбълдън". Поставеният под номер 3 в схемата Димитров нямаше особен късмет при жребия, тъй като 35-годишният Манарино е тесен специалист в играта на трева, като две от петте му титли са..

публикувано на 15.06.24 в 16:46
Билал Бари

Стотици фенове на Левски засвидетелстваха обичта си към Билал Бари

От Левски се разделиха подобаващо с нападателя Билал Бари, който напусна отбора след края на сезона. Мароканецът с френски паспорт се контузи получи много тежка контузия преди повече от година и половина и така и не успя да се възстанови напълно след две операции. "Стотици фенове засвидетелстваха обичта си към Билал Бари! Нападателят не спря да раздава..

публикувано на 15.06.24 в 15:34
Виктория Томова

Виктория Томова ще играе за трофея на турнира по тенис във Валенсия

Първата ракета на България при жените Виктория Томова се класира за финала на турнира по тенис на клей УТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Водачката в схемата Томова се наложи на полуфиналите над Ирина Шиманович (Беларус) след обрат с 2:6, 6:3, 6:4. Двубоят продължи два часа и 26 минути. 69-ата в световната ранглиста..

публикувано на 15.06.24 в 15:32
Родриго Саравия

Лудогорец си осигури подписа на уругвайски халф

Лудогорец си осигури подписа на полузащитника Родриго Саравия от уругвайския гранд Пенярол, съобщи ESPN. Информацията бе потвърдена от президента на Пенярол Инасио Рулио, който добави, че българският шампион ще плати 1,8 милиона евро за правата на 23-годишния халф и си запазва 20 процента при бъдещ трансфер. Договорът на играча с разградчани ще бъде..

публикувано на 15.06.24 в 15:30
Матия Шаркич

Вратарят на Черна гора и Милуол Матия Шаркич почина на 26 години

Вратарят на черногорския национален отбор по футбол Матия Шаркич почина на 26-годишна възраст, съобщиха от английския му клубен отбор Милуол. Според информациите,  на Шаркич му е прилошало в апартамент в град Будва в Черна гора в събота. "Футболен клуб Милуол е напълно съсипан да съобщи, че Матия Шаркич почина на 26-годишна възраст“, ​​се казва в..

публикувано на 15.06.24 в 15:26