Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Израел връчва мандат за съставяне на кабинет

На 23 март 2021 г. израелците гласуваха на четвърти общи избори за по-малко от две години, за да изберат 120-те членове на 24-ия Кнесет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Израел Реувен Ривлин ще съобщи днес името на депутата, на когото ще възложи мандат за съставяне на правителство, след проведените на 23 март предсрочни парламентарни избори. След това, депутатът, който ще получи мандата, ще разполага с 28 дни, за да сформира новия кабинет. Ако за целта е необходимо повече време, президентът има право да удължи срока за съставяне с още 14 дни.

Вчера Реувен Ривлин проведе консултации с представителите на 13-те политически партии, които влязоха в новия Кнесет - парламентът на Израел.

В резултат на обсъжданията 52 депутати са препоръчали кандидатурата на министър-председателя и лидер на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху, 45 депутати са предложили Яир Лапид, който е лидер на опозицията и на партията „Йеш атид“, а 7 депутати са предложили председателя на партията и „Ха Ямин ха Хадаш“  Нафтали Бенет.

По-правилно кандидатът за премиер става партийният лидер с най-голям брой депутатски места, но президентът може да възложи сформирането на кабинети на политик, чиято партия е с по-малко гласове, но може да сформира коалиция, подкрепена от 61 депутата в 120 местния парламент.

Ако въпреки всичко не се стигне до формиране на правителство, ще бъдат насрочени нови избори, които биха били петите в Израел за последните две години и половина.

Същевременно върви процес срещу Бенямин Нетаняху - премиерът на Израел, който първи в историята на тази държава, е подсъдим за корупция, докато е на поста.

Нетаняху беше изправен на съд в Ерусалим по обвинения в корупция.

Прокуратурата настоява той да бъде наказан за неправомерно приемане на подаръци и за недопустим натиск върху медии да го представят в положителна светлина.  Нетаняху нарече процеса „злоупотреба с власт от страна на прокуратурата“.

Израелският президент Реувен Ривлин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху „използвал нелегитимно“ властта си

Израелският премиер Бенямин Нетаняху „нелегитимно използвал“ властта си и е смятал услугите за „разменна монета“, смята прокурор по делото за корупция срещу лидера, предаде Би Би Си. Лиат Бен Ари заяви пред съд в Ерусалим, че Нетаняху е искал..

публикувано на 05.04.21 в 12:26
Израелският премиер Бенямин Нетаняху

След поредните избори в Израел Нетаняху е под натиск, крайната десница е в подем

Броени дни отминаха от парламентарните избори в Израел и журналистите и анализаторите вече заговориха за нови, пети по ред от 2019 година.  От две години страната е разделена на два политически лагера. И след изборите на 23 март те остават..

публикувано на 27.03.21 в 11:54
Бенямин Нетаняху произнесе реч в щабквартирата на

Нетаняху обяви „голяма победа“ на изборите в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви „голяма победа“ за своя блок на десницата на парламентарните избори във вторник въпреки все още некатегоричните резултати от тях, съобщи АП. Във Фейсбук Нетаняху написа, че израелците са дали „голяма..

обновено на 24.03.21 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г...

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Украинският град Харков е бил подложен на няколко въздушни удара днес, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс. Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков При един от тях е бил улучен 12-етажен жилищен блок. Ранени са най-малко..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми...

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна..

публикувано на 14.05.24 в 17:48