Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обяснение за комбинацията кръвни съсиреци-ниски тромбоцити след "АстраЗенека" е имунният отговор

Европейската агенция по лекарствата посочва кога да потърсите спешна медицинска помощ през седмиците след инжектирането

Ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити, заяви европейският регулатор по лекарствата (ЕМА), цитиран от БГНЕС.

Агенцията потвърждава, че общият риск-полза остава положителен.

Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат определени като много редки нежелани реакции от Vaxzevria (новото наименование на ваксината AstraZeneca). При достигане до заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства, включително съветите на експертна група.

EMA отбелязва, че досега повечето от съобщените случаи са регистрирани при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици след ваксинацията.

Хората, получили ваксината, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, ако развият симптоми на тази комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити. PRAC отбелязва, че кръвните съсиреци се появяват във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST), корема (тромбоза на горна куха вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

Комитетът е извършил задълбочен преглед на 62 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза и 24 случая на тромбоза на горната куха вена, докладвани в базата данни на ЕС за безопасност на лекарствата (EudraVigilance) към 22 март 2021 г., 18 от които са фатални.

Случаите в резултат на спонтанно докладване в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Великобритания, където около 25 милиона души са получили ваксината срещу Covid-19, са свързани с риск от хоспитализация и смърт.

Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти. Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксините срещу Covid-19, посочват от европейският лекарствен регулатор.

Сред възможните правдоподобни обяснения за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин (индуцирана от хепарин тромбоцитопения, HIT – понижен брой тромбоцити).

PRAC е поискал нови проучвания и информация за изменения на текущите случаи, за да предостави повече информация и ще предприеме всички необходими допълнителни действия.

Комитетът подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Когато признаците на кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити са идентифицирани и лекувани навреме, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите за тяхното възстановяване и за избягването на усложнения.

Vaxzevria е една от четирите ваксини срещу Covid-19, разрешени в ЕС.

EMA ще продължи да наблюдава безопасността и ефективността на ваксината и да предоставя на обществеността най-новата информация, отбелязват от регулатора.

Във връзка с образуването на кръвни съсиреци, Европейската агенцията по лекарствата предоставя информация, според която трябва да потърсите спешна медицинска помощ незабавно, ако имате някой от следните симптоми през седмиците след инжектирането: задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение, малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.

Говорете с вашия медицински специалист или се свържете със съответните национални здравни органи, ако имате въпроси относно инжектирането във вашата страна, посочват в заключение от ЕМА.

Междувременно регионалният здравен съвет на испанския регион Кастилия и Леон обяви, че временно е спряна употребата на ваксината на „АстраЗенека“.

Здравните власти съобщиха, че ще изчакат официалното изявление на Европейската агенция по лекарствата има ли връзка между ваксината и тромбоемболични събития при някои пациенти, третирани с препарата.

Европейската комисия заяви още, че недостигът от ваксини на компанията „АстраЗенека“ е глобален проблем, а не проблем между ЕС и Австралия.

Коментарът идва след искането на Австралия, съюзът да изнесе дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“.

Според правителството в Канбера Брюксел  е блокирал доставките, но от там твърдят, че „АстраЗенека“ не е поискала нови разрешения за износ за Австралия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Eвросанкции срещу беларуската икономика

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна. Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до..

публикувано на 29.06.24 в 16:38
Водна площ в Кипър

В Кипър: Затвор грози всеки, който мие колата или терасата си с питейна вода

Затвор заплашва всеки в Кипър, който мие колата или терасата си с питейна вода. Министерството на земеделието и околната среда обяви, че затяга санкциите за разхищение на ценния ресурс като част от мерките за справяне с водната криза в страната. В Кюстендил: 5000 лв. глоба, ако измиeте колата си с питейна вода Използването на питейна..

публикувано на 29.06.24 в 16:33

Голям интерес към фестивала в Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Националният ден на безопасността по пътищата беше отбелязан от Държавната агенция по безопасност на движението. Към инициативата бяха привлечени десетки партньори, сред които Пътната полиция, Противопожарната служба, Червеният кръст, училища и неправителствени организации. Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с..

публикувано на 29.06.24 в 15:59

Какви са настроенията преди предстоящите парламентарни избори във Великобритания?

Във Франция крайната десница се е устремила към победа на извънредните парламентарни избори. В Съединените щати Джо Байдън хвърли в предизборна паника своята Демократическа партия с катастрофалното си представяне в първия за тази кампания телевизионен дебат с Доналд Тръмп. А във Великобритания задържалата се вече 14 години във властта..

публикувано на 29.06.24 в 15:55

Жандармерист е прострелян с арбалет пред посолството на Израел в Белград

Сръбски жандармерист беше прострелян във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград, съобщи РТС.  Нападателят е застрелян, а полицаят е в болница. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич каза,че вероятно става дума за терористично нападение  Засега не е известна самоличността на нападателя.

публикувано на 29.06.24 в 15:47

Над 100 000 души опитаха да спрат влизането на делегатите на "Алтернатива за Германия" на партийния им конгрес

С протести и сблъсъци с полицията днес в германския град Есен започна конгресът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Лидерката й Алис Вайдел откри конференцията с остри нападки срещу правителството и кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса. Над 100 000 души се опитаха да спрат влизането на..

публикувано на 29.06.24 в 15:41

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в зрителските предпочитания.   Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от..

публикувано на 29.06.24 в 15:25