Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

| обновено на 09.04.21 в 15:24
Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

С друго решение ЦИК прие и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.

Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 25,8%. „Има такъв народ“ - 17,4%,  БСП постига подкрепа от 14,79%, за Движението за права и свободи са гласували 10,36%. Коалицията „Демократична България“ има 9,31%, коалицията „Изправи се! Мутри вън!" постига резултат от 4,65%.

По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати в Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.

Окончателните данни на ЦИК показват, че от 6 789 605 избиратели по списък, гласувалите са 3 334 283.

Хартиена бюлетина са използвали 2 544 270, а вота си чрез машина са упражнили 789 923 избиратели. 

Недействителните гласове като брой са - 86 527. Всички действителни гласове са 3 247 754, като от тях  47 749 са отбелязали квадратчето „ Не подкрепям никого“. 

Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат окончателните резултати, обявени от Централната избирателна комисия.

Най-висока е била активността в 26-ти Софийски многомандатен район -  55,09, а най-ниска  в Кърджали – 28,08 процента.

Активността спрямо предходните парламентарни избори през 2017 година е почти 4 процента по-ниска. 

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни:

„Успяхме в срок да произведем законосъобразни, честни избори, независимо от обстановката, в която бяха проведени, а именно на епидемия, ние се справихме. Винаги има затруднения, но мисля, че всички ние успяхме да ги преодолеем и за което аз съм благодарен и мисля, че успяхме да се справим с тази трудна задача“.

Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.

Същевременно Общественият съвет към ЦИК поиска от главния прокурор да извърши проверка за проблема с машинното гласуване във Велико Търново.

Председателят на съвета Росица Матева съобщи за БНР, че целта е да се установи как в машините са въведени различни данни за кандидатската листа на "Демократична България".:

„Според нас има възможност и да е извършено престъпление при въвеждането на тези данни. От наблюдатели, които са били изпратени от част от организациите от Обществения съвет, имаме информация, че всъщност е имало разместване в листата и на интернет страницата на Районната избирателна комисия, въпреки че там няма данни за взето решение за промяна в листата, така както е регистрирана на 2 март“, каза Матева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27