Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха изоставен град на 3400 години в пясъците край Луксор

| обновено на 10.04.21 в 21:39
Луксор
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен град на 3400 години, съобщи "Нешънъл джиографик", цитиран от Ройтерс.

Градът е бил построен по време на царуването на един от най-силните фараони на Древен Египет - Аменхотеп ІІІ, разказа Захи Хауас, един от археолозите, които участват в разкопките.

Археолозите смятат, че градът се е разпростирал допълнително на север и запад. Този фараон е управлявал близо 4 десетилетия, белязани от напредък и построяване на вече известни грандиозни монументи.

Откритието било направено докато екипът проучвал района около Луксор за наличието на друг, погребален храм.

Археолозите попаднали на цял, добре запазен град, с почти здрави стени и сгради, пълни с всекидневни инструменти, използвани някога от жителите му, както и пръстени, бижута, цветна керамика и форми за тухли с печата на Аменхотеп ІІІ, пещи за керамика и стъкло, както и останки от стотици статуи.

"Това ще ни помогне да разберем много по-добре какъв е бил животът на древните египтяни по времето на управлението на велик и богат владетел като Аменхотеп ІІІ", убеден е Хауас.

"Състоянието на предметите напомня за своеобразен египетски Помпей", каза на свой ред Питър Лаковара от Американския фонд за древноегипетско наследство и археология.

Освен изровените стени и улици, откритията включват човешки останки и различни предмети от бита. Известният археолог Захи Хауас, цитиран от Франс прес, смята, че са разкрити три големи района в рамките на древния град - административен, индустриален и жилищен, който е приютявал работниците. 

Различни постройки включват помещения за изсушаване на месо, работилници за дрехи, сандали, амулети и статуетки. 

Франс прес цитира и външни на Египет експерти, според които откритието е най-значимото след откриването на гробницата на Тутанкамон преди век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19
Руското военно министерство

Пореден арест за корупция в руското МО

Началникът на главното управление за кадри в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов е задържан за корупция, съобщиха днес от руското следствие, което се занимава с по-тежки престъпления, предаде Ройтерс. Според Следствения комитет Кузнецов е заподозрян в "получаване на подкупи в особено големи размери". От него са иззети 100 млн...

публикувано на 14.05.24 в 11:18
 Искра Димитрова

Искра Димитрова с хумор и усмивка към живота

В този епизод на рубриката "Америка- илюзии и реалности" гост е Искра Димитрова . Една млада жена, за която марковите облекла и скъпите вещи не стоят на преден план, но която намира време за децата и семейството си, за своите любими занимания и за това да бъде усмихната и да върви през живота с намигване и закачка!  Ако в живота ни няма малко виц,..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието.  Именно той направи предложението..

публикувано на 14.05.24 в 11:04

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36

По великденските проверки БАБХ затвори обекти и спря продажбата на 200 000 яйца

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 7 търговски обекта и е забранила продажбата на близо 200 000 яйца по време на извънредните проверки,направени около Великден и Гергьовден. Възбранени са още близо тон и половина месо и 60 кг храни от неживотински произход, обобщават инспекторите. Най-честите нарушения, заради..

публикувано на 14.05.24 в 10:34