Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков: Голямата надежда в новото НС е председателката Ива Митева

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

"Голямата надежда в новото Народно събрание е председателката Ива Митева, но една птичка пролет не прави". Този коментар направи пред БНР проф. Огнян Герджиков, председател на 39 Народното събрание и бивш служебен премиер в кабинета, съставен от президента Румен Радев. Той разказа, че има прекрасни впечатления от нея още времето на управлението на НДСВ (2001 - 2005 г.), когато проф. Герджиков беше председател на НС:

"Ива Митева наистина разбира от право и то точно от това - парламентарното право. Много прецизна като човек и работлива. Пожелавам ѝ на добър час, защото не е лесно, но съм убеден, че тя ще се справи". 

По думите на проф. Огнян Герджиков няма друг председател на парламента, който да е поел този пост с такава добра подготовка като нея.

Промените в изборното законодателство да са в началото на работата на парламента, препоръча професорът.

Той изказа опасение от влизане от избори в избори и посочи, че трябва да има усещане за компромис в политиците и за търсене на единение и съгласие:

"Без отстъпки трудно може да се изведе страната на по-добър път".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Огнян Герджиков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейска система на централните банки (ESCB), както се изисква съгласно член 131 от Договора, при спазване на условията и..

публикувано на 26.06.24 в 13:42

БНБ и МФ: Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната и страната ни да поиска извънреден доклад, става ясно от становище на БНБ и Министерството на финансите. ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото По-рано през деня в конвергентните доклади на Европейската комисия и..

публикувано на 26.06.24 в 13:41
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година...

публикувано на 26.06.24 в 13:18
Партия

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за кабинет. "Както знаете ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата..

публикувано на 26.06.24 в 13:14

Прокуратурата разследва длъжностно лице от МОН за пране на пари

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Министерство на образованието и науката за неизгодна сделка и пране на пари.  Срещу него е образувано досъдебно производство от разследващ инспектор от Антикорупционната комисия за това, че в периода от 2018 до 2023 година съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства...

публикувано на 26.06.24 в 13:12