Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия: Стоки на Гебрев са били мишена на експлозията в оръжеен склад през 2014 г.

| обновено на 20.04.21 в 12:04
Ян Хамачек - 19 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешките власти потвърдиха, че Емилиян Гебрев е търговецът, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г. Това каза чешкият вицепремиер Ян Хамачек.

Kомпанията „ЕМКО“ вече отрече връзка с инцидента. Разкритията на Прага доведоха до взаимно експулсиране на дипломати от Русия и Чехия.

„Вярно е, че е имало е опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало, казва в интервю Ян Хамачек, който в момента е и външен министър, освен вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия.

На въпрос дали получателят на пратката е българският търговец Емилиян Гебрев Хамачек отговаря: „Така е. Срещу същия този човек беше извършен опит за отравяне в България“.

Компанията на Гебрев „ЕМКО“ отрече да е правила поръчки или да е планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Според Прага взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване, обвинявани за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

В същото време премиерът Андрей Бабиш подчерта, че Русия не е нападала Чехия:

„Не става дума за акт на държавен тероризъм, а за нападение върху стоки, собственост на български търговец на оръжие. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо“, каза Бабиш.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозиите във Върбетица, взели две жертви, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.

От Прага отбелязаха, че руската реакция е по-силна от очакваната и ще обмислят отговор. Москва отрича обвиненията и определя чешката позиция като провокация. 

Руският президентски говорител Дмитрий Песков нарече днес решението на чешките власти за експулсиране на руски дипломати "разрушителен ход за двустранните отношения" и определи линията на Прага като "лишена от здрав разум".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков

14 са вече жертвите на руския въздушен удар по строителен хипермаркет в украинския град Харков вчера. Президентът Володимир Зеленски призова американския и китайския си колега да присъстват на срещата на върха за мир в Швейцария следващия месец. Поне 11 жертви на руски въздушен удар в Харков 43-ма са ранените при руския удар по хипермаркета в..

публикувано на 26.05.24 в 15:11

Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел

За първи път от месеци насам в Тел Авив прозвучаха сирени, а в централната част на Израел бяха регистрирани поне три взрива. Израелските военни съобщиха, че сирените са задействани защото най-малко 8 ракети са били изстреляни към Израел от град Рафах в Ивицата Газа. По-рано израелски високопоставен служител съобщи пред "Франс прес", че се очаква тази..

публикувано на 26.05.24 в 14:57
Писателката Мария Донева

Мария Донева: Има грешки в образователната ни система, които се мултиплицират

Има толкова грешки в образователната ни система, които са отчетени, но продължават да се мултиплицират. Мислела съм си, че учителите, колкото са по-трудолюбиви, толкова повече вреда нанасят някой път. Защото, ако създаваш вредни навици у децата, ако създаваш кризи понятие за добро и зло, правилно и неправилно,  по добре нищо да не правиш..

публикувано на 26.05.24 в 14:01

Наплив на туристи на Хисарлъка над Кюстендил

Наплив по Хисарлъка над Кюстендил с атрактивния бус на Общината Истински наплив е по Хисарлъка над Кюстендил с пуснатото от два дни атрактивно бусче на Общината, казаха опитали вече атракцията. Някои се качват и заради Римската крепост от 4 в. над града, която става все по-посещаван туристически обект. Бусът беше доставен от Бордо, Франция...

публикувано на 26.05.24 в 13:54

Доклад: До 2050 г. средиземноморските страни ще могат да покриват енергийното си потребление с ток от ВЕИ

89% от търсенето на енергия в страните от Източното Средиземноморие и Близкия изток до 2050 г. може да бъде посрещнато от мащабни възобновяеми енергийни източници, показва ново проучване на Кипърския институт. За научните му изследвания, свързани с климатичната криза, институтът бе отличен с наградата на Парламентарната асамблея на Средиземноморието за..

публикувано на 26.05.24 в 13:37
Свлачището е затрупало селището Ямбали в петък, 24 май 2024 г.

Свлачище заличи селище в Папуа Нова Гвинея, загиналите са стотици

Повече от 670 души се смята, че са загинали, след като огромно свлачище заличи село в Папуа Нова Гвинея, заяви представителят на Международната организация за миграция  Серхан Актопрак, цитиран от АФП. Около 150 къщи са били затрупани и над 1000 души са изселени. Актопрак посочи, че хората в района използват дървени лостове, лопати и..

публикувано на 26.05.24 в 13:20
Президентката Саломе Зурабишвили и премиерът Иракли Кобахидзе в Тбилиси, 26 май 2024 г.

Грузия отбелязва Ден на независимостта

Грузия отбелязва Деня на независимостта на страната с митинг и малък военен парад в столицата  Тбилиси. Церемонията се провежда на фона на опитите на правителството да наложи законопроект за "чуждестранните агенти", смятан от противниците му за инструмент за ограничаване свободата на словото, вдъхновен от Русия. Президентът Саломе Зурабишвили..

публикувано на 26.05.24 в 13:08