Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Лазаровден

| обновено на 24.04.21 в 07:53
Лазаровден в с. Тодорово, Плевенско, 24 април 2021 г.
Снимка: Ани Петрова

Днес е Лазаровден. По този повод във всички православни храмове се отслужва Света литургия.

По традиция днес се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени лазарки, облечени в народни носии берат цветя, с които плетат венци за утрешния празник Цветница. Момите обикалят и къщите, пеят обредни лазарски песни, благословят стопаните за здраве, щастие и берекет, а те ги даряват с яйца, пари и плодове.

 Лазаровден и Цветница са сред най-очакваните и обичани пролетни празници в Ямболско. В региона изминалата седмица се е наричала Лазарова, тъй като през нея девойките се подготвяли за лазаруването.

В много от селата традицията се е запазила до 60-те години на миналия век. народната певица Донка Бумбалова, която е родом от село Каравелово, си спомня:

 - Събирахме се в училище. Всички носехме цветя, правехме си венчета и песни пеехме и играехме. Ходехме от къща на къща да пеем и която ни води, целува ръката на стопанката и ѝ дават паричка.

В региона обичаят Лазаруване е познат и като Буенек и Ромбана, а в групите са взимали участие по 20- 30 девойки на възраст от 14 до 18 години.

Лазаруването ще възстановят днес 11 момичета в етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово. Ето какво споделиха те пред кореспондента на БНР:

-  Няма как да се омъжа без да съм била лазарка и си казах, ами няма как ще бъда лазарка. Нямам търпение да танцуваме, да пеем заедно, да се забавляваме!

-  Всяка от нас носи пролетни цветя и всяка от нас вие венче. След това ги хвърляме в реката.

Лазаровден е един от най-красивите празници и може би най-чаканият от редовните посетители на музея на открито край Габрово. 

Момичетата, които се подготвят за празника, са от габровски гимназии. Някои от тях вече са лазарували и тази година са довели свои приятелки. Така нареченото „Училище за лазарки“ е инициатива на екипа на Етнографския музей, подета преди десетина години. Уредници от „Етър“-а ги запознават с народната обредност, със символиката, учат ги на песните и танците, които се изпълняват на този ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите подкрепили формацията въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган , който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Трифонов: Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат

Лидерът на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов благодари на всички, гласували за неговата формация. В пост във Facebook Трифонов увери, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието.  "Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат", написа той. 

публикувано на 28.10.24 в 13:42
Марк Рюте

Рюте: Войници от Северна Корея са разположени в Курска област

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди, че войници от Северна Корея са изпратени в Русия и военни формирования от тази страна са разположени в Курска област.  В изявление след съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел,..

публикувано на 28.10.24 в 13:38
Слави Василев

Слави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР. "Фактът МЕЧ и "Величие", това е друго "Величие" - на Ивелин Михайлов, показва, че хората търсят алтернатива. Поздравявам Радостин Василев за доблестта да извади разговора в..

публикувано на 28.10.24 в 13:31

Забавяне на обработката на протоколи от секциите в Монтанско

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:25

100% обработени протоколи: ДПС-Ново начало е първа политическа сила в област Кърджали

В РИК Кърджали са обработени 100% от протоколите. Първа политическа сила в областта е  ДПС-Ново начало с 30 874  гласа, или това са - 41,28%. Втори се подреждат  АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - АПС. За тях са гласували 28 851  души, или това е 38,57%. Трети са  ГЕРБ-СДС с 5 567  гласа, или това са 7,44%. Четвърти са  КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ..

публикувано на 28.10.24 в 13:20