Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на испанец, заразен с индийския вариант на коронавируса

| обновено на 03.05.21 в 08:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалното правителство на Естремадура потвърди първият случай на заразен испанец с индийския щам на Covid-19. Това се случи само ден, след като властите в Галисия потвърдиха, че трима моряци от екипажа на кораб, акостирал във Виго също са инфектирани с индийския щам.

Това се случва само ден, след като властите в испанската автономна област Галисия потвърдиха, че трима чуждестранни моряци също са инфектирани с индийската мутация.

Между четиримата заразени няма връзка. Тримата са част от екипажа на кораб, чийто моряци са индийци и филипинци. Общо са 22-ма, но от тях 5 са дали положителна проба за Covid-19, а трима са с индийския щам.

Заразеният в Естремадура е пристигнал от Мадрид, където е получил международна магистърска степен. Сред състудентите му е имало индиец, от който най-вероятно се е заразил. Болният е изолиран и се лекува, а властите в Мадрид съобщиха, че индиецът вече е напуснал територията на Испания, но те ще наблюдават останалите студенти.

Вторият вицепремиер и министър на здравеопазването на Естремадура, Хосе Мария Вергелес, заяви, че "няма риск" от заразяване на населението с индийския щам на Covid-19, тъй като са взети всички предпазни мерки. Той благодари на заразеното лице за "сътрудничеството" му, както и на медиците, поставили диагнозата, и на микробиолозите за бързата им и точна "експертиза".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

348 са новите случаи на коронавирус, 3405 са поставените ваксини

348 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие от направените общо 3194 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Починали са 48 души, а като излекувани са отчетени - 553 души.  Общо 6754..

обновено на 03.05.21 в 07:08
Еманюел Макрон се срещна с ученици с тъмносиня маска на лицето в тон с костюма му.

Макрон: Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа

Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа. Президентът Еманюел Макрон очерта в интервю пътния лист на постепенното излизане от ограниченията. Еманюел Макрон избра да се обърне към регионалните френски издания, за да..

публикувано на 29.04.21 в 20:14

Румъния с първи случай на индийския вариант от коронавирус

Румъния съобщи за регистриран първи случай на индийския вариант на ковид , потвърден от здравното министерство. Случаят е диагностициран при 26-годишен пациент, който пристигна в Румъния преди около месец и проявил леки симптоми, съобщава Ройтерс. По..

публикувано на 29.04.21 в 14:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 милиона, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование. За това се разбраха след срещата в Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание..

публикувано на 21.05.24 в 15:18