Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 април - 2 май 2021

Първо място за Ники Русев
Снимка: Руска федерация по катерене

Николай Русев е новият европейски шампион в боулдъра при младежи 14-15 години. В неделя 15-годишният катерач направи зрелищен финал и предизвика овациите на публиката, както и ласкавите думи на домакините в Перм, Русия. 

"Красота, браво, невероятно!" - повтаряше коментаторът в студиото. На победния топ българинът се обърна, висейки на една ръка, и поздрави публиката като козирува.

В същата група, Youth B, Николай Ангелов и Боян Киров на полуфинала се класираха 9-и и 10-и, на крачка от финал. За тях това беше първо участие при юношите.

Във възрастовата група 16-17 г. докрай раздаде сили Слав Киров, с което успя да завоюва бронза в трудността. При девойките четвъртото място там бе заето също от наш катерач - 16-годишната Алекс Тоткова.

Състезанието започна на 1 май и ще продължи до 5 май. Участват близо 300 катерачи от 19 европейски страни.

Бронзов медал за Слав Киров

Сред по-високите категории маршрути, изкатерени на скалите у нас през последните дни, ще отбележим:

* Владислав Ангелов с две линии - “Марс” 8а+ и “Те тва е” 8а+, Врабча;

* Стефан Колев - “Те тва е” 8а+, Врабча;

* Стефан Стоянов - “Top ten” 8а, Враца.

Юбилей: 35 години от първото българско изкачване на осемхилядник

Навършиха се 40 години от първото бъларско изкачване на осемхилядник. На 30 април Христо Проданов, който 3 години по-късно ще стане първият българин на Еверест, изкачва Лхотце. Това е и първата българска национална експедиция в Хималаите. 38-годишният алпинист достига върха сам и става един от първите в света, изкачили Лхотце без допълнителен кислород. Най-близо до върха в първата и единствена атака достигат Огнян Балджийски и Методи Савов - 8200 м. След изкачването на Проданов, ръководител на 21-членния екип, експедицията е прекратена. Тя е посветена на 1300-годишнината от създаването на българската държава.


ПО СВЕТА

Послкият ски-алпинист Анджей Баргиел и Йендрек Барановски направиха премиерно изкачване на шестхилядника Яваш Сар 2 (6178 м) в Пакистан и се спуснаха по западната му стена със ските си. Базовият лагер е бил на 5100 м. Следващата цел за Баргиел, който през лятото на 2018 г. осъществи първото спускане със ски от К2, е шестхилядника Лейла Пик, също в Каракорум.

Спускането на Баргиел

Добър напредък осъществява триото, което се опитва да изкачи Дхаулагири по премиерен маршрут. Румънците Хория Колибасану и Мариус Гане, и словакът Петер Хамор изградиха и Лагер 3 (6300 м) по неизкачвания досега Северозападен ръб. Това е с около 100 метра повече от височината, до която те достигнаха при опита си през 2019 г.

Към Дхаулагири

На Еверест, докато шерпите фиксират парапетите в последния участък до върха, мнозина от Базовия лагер бяха откарани в болница заради коронавирус. Въпреки това, непалските власти продължават издаването на разрешителни, чийто брой набъбна до над 400.

Алекс Чикон започна вече аклиматизацията си, неговата цел е изкачване без допълнителен кислород и над Базов лагер мисли да се придвижва сам.

В Базовия лагер пристигна и звездният дует Килиан Жорнет и Давид Гьотлер - испанският ултрабегач и германският алпинист обединиха усилия, за да направят нещо интересно на Еверест. По непотвърдена информация ще опитат да преминат по част от Западния гребен и след това да изкачат Лхотце, но двамата не са обявили официално плановете си. Каквото и да са си наумили, то твърде вероятно ще е най-интересното на Еверест този сезон предвид биографията и на двамата.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22