Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ремонт на столичната улица

Продължава реконструкцията на столичната улица "Опълченска“ в София

Повече от 10 месеца продължава реконструкцията на столичната улица "Опълченска“ в участъка между булевардите "Сливница" и "Тодор Александров“. Все още няма официална информация кога ще бъде пуснато автомобилното движение, макар че изглежда участъкът готов, а въпреки огражданията някои шофьори преминават по обновените платна.  Ремонтните дейности..

публикувано на 11.06.25 в 16:02
Валентин Илиев

Валентин Илиев за пътешествията си по света

Д-р Валентин Илиев е пътешественик д-р към ГГФ на СУ "Св Климент Охридски" и е гост в "Нощен Хоризонт" . Валентин Илиев разказва за обаянието му от/към многообразието, разнообразието от природни форми в един фотографски кадър и общуването и близостта до етническо-расови типове при човеците, палитрата от цветове. Що е то вулканичен туризъм? Както и..

публикувано на 11.06.25 в 15:12
Бранислав Сланчев

Бранислав Сланчев: Калифорния издържа всички "червени" щати

" Тръмп иска Калифорния да се подчини на федералната власт ". Това заяви пред БНР Бранислав Сланчев , университетски преподавател от Калифорния: "Калифорния е не само най-богатият щат, но и е основата на федералната система , която в момента е една от последните останали пречки пред Тръмп. Федералната система е много силна в Америка, защото по..

публикувано на 11.06.25 в 14:48

Как да си разрешим почивка и как да си върнем вкуса на живота?

Животът тече на бързи обороти и едва смогваме да изпълним всички задачи . Влизаме от роля в роля - ту на работа, ту у дома и навсякъде имаме нещо несвършено, което не търпи отлагане. Плановете винаги са свързани с още натоварване, грижа за близките, изкарване на пари, плащане на сметки. Всичко трябва да бъде свършено и гоним срокове, дати, падежи..

публикувано на 11.06.25 в 10:49
Лидия Шулева

Лидия Шулева: Проблемът с хосписите е в хората, които предоставят тази услуга

"Не знам дали изобщо трябва да се правим на изненадани за разкритите "домове на ужасите" . Това подчерта пред БНР  Лидия Шулева , бивш социален министър: "Не е далеч времето, когато трябваше да изгледаме един друг филма на ужасите, наречен "Могилино" , който беше държавен дом, така че тази практика дали в държавни домове или в частни , за..

публикувано на 10.06.25 в 13:42

Защо се появи втора дупка в локалното платно на "Цариградско шосе"?

Втора дупка в локалното платно на "Цариградско шосе" в столицата разтревожи хората, които живеят в района. Каква е причината за това?  Пред БНР Живка Котева , жител на района, обясни: "Бяхме много щастливи, че при нас ще има спирка на метрото. Това е много важна комуникационна точка за града и не само за софиянци, а и за хората,..

публикувано на 10.06.25 в 11:46
Леа Вайсова

Леа Вайсова: Миналото мобилизира много силни полемични дискусии

Наше ли е миналото? Какъв е отговорът на този въпрос, който често си задаваме и който понякога минава през разрушение, тоест, ако не харесваме миналото, да премахнем това, което го олицетворява.  Тази тема е на фокус в третия и последен разговор "Наше ли е миналото" от поредицата публични събития към проекта на Красимир Терзиев на площадката..

публикувано на 10.06.25 в 10:51