Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дори при недостиг на слънчоглед пазарът на олио ще бъде балансиран от конкуренцията

На каква цена ще купуваме олио и има ли реални предпоставки за дефицит и значитело поскъпване през идващите месеци след прогнозите на зърнопроизводителите и преработвателите за лоша реколта и ръст в цената. Яни Янев: Предприятията ни за олио работят при под 30% от капацитета Илия Проданов: Реколтата от слънчоглед е драстично надолу, но война с..

публикувано на 26.08.25 в 15:36
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Време е Европа да осигури голяма част от финансирането за Украйна

"Всички вече са осъзнали, че ролята на САЩ във войната в Украйна ще бъде все така колеблива и е време Европа да вземе категорична позиция, да осигури голяма част от финансирането, да помогне много на Украйна по отношение на технологии, на оръжие, на боеприпаси и да даде категорични гаранции за сигурността. Това бяха основните посоки на разсъждения и..

публикувано на 26.08.25 в 14:01
Румен Драганов

Румен Драганов: Туристическият сезон протича много добре

"Нашите наблюдения са, че туристическият сезон протича изключително стабилно, много добре ". Това каза пред БНР Румен Драганов , директор на Института за анализи и прогнози в туризма: "Ние, общо взето,  отбелязваме едни рекордни резултати сега, към края на август, по параметър брой туристи. Имаме някъде около 9 700 000 влезли в страната , но..

публикувано на 26.08.25 в 11:28
Елена Дариева

Елена Дариева: Съмнявам се, че институционалната битка е във фокуса на обществото

"На фона на тежкия август, който си отива, тежък, защото имаше огън и безводие едновременно, много тежки катастрофи по пътищата, трагедии с атракционите по морето, много се  съмнявам, че институционалната битка е във фокуса на общественото внимание , въпреки че в този сблъсък между институциите  като в увеличително огледало се оглежда все..

публикувано на 26.08.25 в 10:28

Планира се намаляване с 20% на средствата за селскостопанска политика в бюджета на ЕС, заяви евродепутат

Предстоящите дебати по бюджета за селскостопанска политика в Европейския парламент наесен ще засилят земеделските протести, защото за новия 7-годишен период се планира намаление на средствата с 20 процента. Това прогнозира във Велико Търново евродепутатът Станислав Стоянов, председател на парламентарната група "Европа на суверенните нации"...

публикувано на 25.08.25 в 19:51
Археологическо съкровище в землището на село Палат, община Струмяни

Доц. д-р Георги Нехризов за некропола от Ранната желязна епоха в землището на село Палат

От 7-8 години на научната общност у нас е известен некрополът от Ранната желязна епоха в землището на село Палат в община Струмяни.  Той попада в полезрението на археолозите, благодарение на иманярите. Но след проучване се установява изключителното му научно значение.  Златни и бронзови украшения, фрагменти от ножове и от друго въоръжение са сред..

публикувано на 25.08.25 в 11:14

Предстои рехабилитация на подлезите в София

През юли Столичният общински съвет прие доклад за подобряване на достъпността на пешеходните подлези за хора с увреждания, детски колички и граждани със затруднения в придвижването. До края на октомври следва да бъдат изготвени оценка и технически анализ на състоянието на подлезите. Столичната община да набележи проблемни подлези и..

публикувано на 25.08.25 в 10:10