Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пъстро и вкусно на Фестивала на сливата в Троян

В Троян се открива 32-рото издание на Българския фестивал на сливата.   До 22 септември Троян и Орешак ще бъдат домакини на  концерти, дегустации, игри, творчески ателиета, лазерен спектакъл . Участие са заявили над 200 занаятчии. Освен сливопроизводството, фестивалът представя традициите, бита и културата на троянския край , казва..

публикувано на 19.09.25 в 07:16
Д-р Фани Михайлова

Между две и четири деца на 1000 новородени имат намаление на слуха

Откриването на слухови проблеми в ранна възраст е ключово за пълноценното развитие на детето. Според данни на Световната здравна организация около 5% от световното население страда от загуба на слух , като това включва и деца . Хиляди бебета в България са пропуснали слуховия скрининг през последните години, което прави проблема още..

публикувано на 18.09.25 в 11:13
Диана Хюсеин

Диана Хюсеин: Всякакъв натиск върху Израел ще помогне на Газа

" Всякакъв натиск върху Израел при всички положения ще помогне на Газа , защото и по признанията на премиера на Израел  Бенямин Нетаняху  преди дни - Израел е на път към икономическо-политическа изолация, която по неговите оценки ще продължи няколко години, дори призова те да изградят икономика, с която да са си самодостатъчни и сравни Израел със..

публикувано на 17.09.25 в 15:03
Петър Витанов

Петър Витанов: Дали би могло да падне правителството? Отговорът е категорично не

"Ако се чудим дали би могло да падне правителството, отговорът е категорично не" . Това отбеляза пред БНР Петър Витанов , бивш евродепутат от БСП: "Чисто аритметично това правителство се радва на широка подкрепа, по-голяма от тази, която сме наблюдавали преди, в последните години - близо 140 депутата , с уговорката, че това правителство не..

публикувано на 17.09.25 в 14:28

Георги Михов: Историята на виното датира от около 6000 години и започва от Грузия

Хубав е днешният празник, защото символизира християнските добродетели – вяра, надежда и любов. Да ги проявим ни е нужна и мъдрост, за каквато ни напомня този ден. Честито да е името на всяка София, Вяра, Надежда и Любов.  Да вдигнем чаши за празника, заедно с Георги Михов, който е основател на Българска академия за винокултура. С него говорим за..

публикувано на 17.09.25 в 13:41
Централни софийски хали

"Сцена Централни хали“ със специална безплатна програма за Деня на София

Дискусия "София като бранд“, детска арт работилница, попъп изложба и беседа с урбаниста  Здравко Петров  – това са водещите теми в празничната програма, с която " Сцена Централни хали“ ще отбележи Деня на София на 17 септември.  "Отворените врати са една много хубава практика , но за нас, от сцена "Централни хали", която е една от..

публикувано на 17.09.25 в 13:35
Доц. д-р Владимир Божилов

Доц. Владимир Божилов: Има нужда от повече физици и инженери

"Днес е второто издание на нашата  лектория за ученици "Образование с наука" , която е подкрепена от Министерството на образованието и науката по Национална програма "Образование с наука", която има за цел да съчетае всички природни науки - математиката, инженерството, която да направи кариерата в науката една желана и търсена стъпка в учениците на..

публикувано на 17.09.25 в 11:29