Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национален отбор по биология

Определиха кои ще са участниците в Националния отбор по биология

"През последните години се случва така, че отборът е съставен от момчета и миналата година така се получи, но  за първи път отборът е съставен изцяло от НПМГ , мъжки състав". Това обясни пред БНР основният ръководител на отбора проф. Албена Йорданова , която е и преподавател по биохимия в Медицинския факултет на СУ: "Надявам се да покажат сили,..

публикувано на 13.06.25 в 12:15
Светослав Бенчев

Светослав Бенчев: Пазарът на петрол в момента е в паника

" Пазарът на петрол в момента е в паника от това, което наблюдаваме от сутринта, защото рано тази сутрин всъщност станаха ударите на Израел ". Това каза пред БНР Светослав Бенчев , председател на Сдружение "Българска петролна и газова асоциация" (БПГА): "Пазарът просто не знае какво се случва и решава да бъде сигурен. Има сериозно увеличение, с..

публикувано на 13.06.25 в 10:23
Росица Димитрова

Росица Димитрова: Държавата е изпълнила своя дълг по отношение на финансирането на социалните услуги

"Не бих казала, че в годините социалната политика в лицето на изпълнителната власт , на местната власт и на неправителствения сектор, който е специализиран в грижите за възрастни хора, не са полагали необходимите усилия. Още по-малко, че в потвърждение на това има Национална стратегия за дългосрочна грижа, чийто хоризонт е до 2031 година". Това..

публикувано на 13.06.25 в 08:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: В сегашната ситуация БНБ се справя много добре

" Рискове винаги съществуват. Има ги и сега". Така коментира пред БНР темата за влизането на България в еврозоната Румен Гълъбинов , икономист и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор: "Въпросът е, че в сегашната ситуация Българска народна банка се справя много добре, управлява текущата ликвидност на банките, включително и..

публикувано на 12.06.25 в 14:29
Кети Канг

Кети Канг: Когато има мир между самите хора, ще има мир и между народите

"Мирът според мен трябва да бъде на ниво между самите хора. Когато има мир и разбирателство между самите хора , мирът, за който много често в днешно време се говори, ще бъде на лице , така че не само между хората в една страна, разбира се, това е най-важното, но също така и между хората и нациите на различни страни". Това каза пред БНР Кети Канг ,..

публикувано на 12.06.25 в 11:57
Изложбата

Дигитална изложба показва войната в Украйна

"Украйна: любов + война" е първата по рода си дигитална изложба , чиято цел е да покаже по нестандартен и запомнящ се начин над 700 визуални изображения и доказателства за насилието и военните престъпления, извършвани от Русия на украинска земя, анонсират инициаторите на изложбата. В рамките на проекта за пръв път 149 фоторепортери от 29..

публикувано на 12.06.25 в 10:24

КАТ-Кюстендил с писма до службите, имащи отношение към безопасността на движението

Над 100 сигнала и писма прати от началото на годината КАТ-Кюстендил до общините и служби, имащи отношение към безопасността на движението по пътната мрежа в региона, за бърза реакция и отстраняване на нередности и проблеми, казаха от Областната дирекция на полицията. Тази комуникация дава добри резултати. Последните дни се работи по пътя..

публикувано на 12.06.25 в 09:55