Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Шулева

Лидия Шулева: Проблемът с хосписите е в хората, които предоставят тази услуга

"Не знам дали изобщо трябва да се правим на изненадани за разкритите "домове на ужасите" . Това подчерта пред БНР  Лидия Шулева , бивш социален министър: "Не е далеч времето, когато трябваше да изгледаме един друг филма на ужасите, наречен "Могилино" , който беше държавен дом, така че тази практика дали в държавни домове или в частни , за..

публикувано на 10.06.25 в 13:42

Защо се появи втора дупка в локалното платно на "Цариградско шосе"?

Втора дупка в локалното платно на "Цариградско шосе" в столицата разтревожи хората, които живеят в района. Каква е причината за това?  Пред БНР Живка Котева , жител на района, обясни: "Бяхме много щастливи, че при нас ще има спирка на метрото. Това е много важна комуникационна точка за града и не само за софиянци, а и за хората,..

публикувано на 10.06.25 в 11:46
Леа Вайсова

Леа Вайсова: Миналото мобилизира много силни полемични дискусии

Наше ли е миналото? Какъв е отговорът на този въпрос, който често си задаваме и който понякога минава през разрушение, тоест, ако не харесваме миналото, да премахнем това, което го олицетворява.  Тази тема е на фокус в третия и последен разговор "Наше ли е миналото" от поредицата публични събития към проекта на Красимир Терзиев на площадката..

публикувано на 10.06.25 в 10:51

Наводнение в историческа солна мина нанесе удар по туризма в румънско село

За сериозен удар по туризма разказват жителите на румънското село Прайд, след като в края на миналия месец историческата солна мина в района беше наводнена. Съобщава се за отлив на посетители и много отменени резервации в множеството къщи за гости. Нищо не е същото в трансилванското село Прайд, след като освен около 130-те миньори, които са..

публикувано на 06.06.25 в 20:11
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Приемането на еврото ще бъде много полезно за България

Антонина Дуриданова   напуска България преди повече от 50 години . Минава през тежки изпитания, за да изгради блестяща кариера в Съединените щати, след това се връща в родината, за да помогне в изграждането на нова данъчна система след края на комунизма. От емигрант до експерт: Историята на Антонина Дуриданова " Голямо вълнение..

публикувано на 06.06.25 в 11:22
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Поне 5 политически сили доведоха до влизането ни в еврозоната

"Имаше смислени хора в поне пет политически сили , които доведоха до успеха с влизането на България в парична употреба с евро , но трябва да тръгнем твърде отдалеч". Това каза пред БНР Арман Бабикян , пиар експерт и част от гражданското движение "Ние идваме": "Сред тях беше и Градската десница , беше и НДСВ, на моменти и БСП , разбира се и..

публикувано на 06.06.25 в 09:44
Мартин Атанасов

Сайтът "Черна писта" продължава да работи въпреки хакерските атаки

Шестцифрена сума за награда обяви собственикът на компанията , която доставя сървърите на сайта "Черна писта" . От пускането му преди седмица сайтът за опасните пътни отсечки в страната стана обект на многобройни атаки, блокиращи работата му. Димитър Димитров , собственик на хостинг компанията, предлага 100 000 лева за достоверна информация..

публикувано на 06.06.25 в 08:27