Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петметрови лалета постави във Велико Търново визуалният артист Христо Гелов

Лале на визуалния артист Христо Гелов
Снимка: Здравка Маслянкова

Петметрови лалета постави на знакови места във Велико Търново световноизвестният визуален артист Христо Гелов. След 30 години работа в Америка и Испания той се завърна в родния си град с композицията от движещи се лалета, която нарече „Сливане“.

Пролетно Велико Търново е визуално преобразено с пет огромни пъстри лалета. Кинетичната арт инсталация включва петметрови лалета, разположени на знакови места за старопрестолния град – паметника на царете от династията на Асеневци, на панорамната изгледна площадка на ул. „Стефан Стамболов“, на Самоводската чаршия и до Факултета по изобразителни изкуства. Движещите се лалета са дело на визуалния артист Христо Гелов, за когото в арт средите казват, че е новият Кристо.  

„Едно преоткриване на моя роден град след толкова години, 30 години. Реално погледнато съм живял повече в Испания, отколкото в България, но родният град си е роден град и се случи след тази пандемия, която ни ограничи живота, свободата, движението и исках да бъде нещо като едно възраждане. Да придружа природата с нейното разцъфване с тази инсталация“. 

Лале на визуалния артист Христо Гелов           Снимка: Здравка Маслянкова

Петметровите лалета от инсталацията на Христо Гелов са първото значимо културно събитие във Велико Търново тази година. Проектът е финансово подкрепен от общинския бюджет с 28 хиляди лева на конкурсен принцип. Идеята е сливане, коментира Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“:

Сливане на духовното с материалното, сливане на човека с природата, сливане на града с емоцията на неговите жители и гости. Нещо много позитивно има в сливането, това е обединяването на енергиите на различните видове материи, на различните емоции. Както като се слеят реките, се получава една пълноводна, жива река, нека да кажем, че това е едно духовно сливане“.

Петметрови лалета постави във Велико Търново Христо Гелов   Снимка: Здравка Маслянковав

Въртящите се лалета на Христо Гелов са всъщност цветни вятърни турбини в постоянно движение, те реагират на полъха на вятъра и генерират електрическо зареждане за собствено си нощно осветление. Кинетичната инсталация има екологичен ефект и създава цветен маршрут с много арт атмосфера. 

„Формата напомня на лале, това са едни покълващи растения, нов живот, илюзия. В същото време исках по уникален начин търновската архитектура да се слее с културния живот, с посетителите, с една дума – това да бъде нещо като обединение, защото живеем във все по-фрагментирано общество, а пък знаем, че изкуството винаги трябва да обединява хората и да ги прави по-добри и по-оптимистични“, споделя Христо Гелов. 

Три десетилетия Христо Гелов твори в чужбина – Латинска и Северна Америка, но основно в Испания. Работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство, опитвайки се да „хуманизира“ околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. 

Христо Гелов използва широка гама от визуални комуникационни техники като съвременни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации. Сред най-известните му проекти са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес близо до столицата Мадрид и мост в Швейцария, декориран като лего играчка. Художникът има редица успешни проекти и в България, сред които инсталациите „Къща на водата” и „Дишай” в Самоков, „Разкази“ и „Съзвездни букви“ в София.

Лале на визуалния артист Христо Гелов     Снимка: Христо Гелов

Великотърновските лалета на Христо Гелов се приемат по различен начин от публиката: 

„Много ми харесват, аз от два дена съм във Велико Търново. За първи път има такива неща, даже не зная, че са лалета, но наистина е много добре направено“.

„Аз не можах да разбера какъв смисъл има – нито ми е красиво, нито съчетано като цветове. Смятам, че е излишно“.

„На мен ми харесват, защото са изключително цветни, носят чувство за пролет, шарено, за разнообразие, хубави са“.

„Смятам, че изобщо не импонира на обстановката, на града като цяло, като визия, като усещане. Струват ми се доста изкуствени, на мен лично не ми харесват изобщо“.

„Обогатява обстановката по приятен начин. Невероятно е. Харесва ми, че има шарени неща, които изглеждат странно и внасят настроение и разнообразие, и светлина“. 

Лалетата на Христо Гелов ще останат във Велико Търново до края на октомври. Проектът ще бъде представен и във Франция, където визуалният артист заминава за тримесечна арт резиденция.

„Там имам други проекти, но ще им покажа този проект и там да се направи. С удоволствие бих разнесъл малко лалета и по света. Светът става все по-малък с тази работа от дистанция. По принцип ние, артистите, творците, сме номади. Където можем да реализираме проекта, там ни „завява вятърът“. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48