Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Абсурдна е фиксацията върху ДПС като пречка за преизчисляване на пенсиите

Снимка: БГНЕС

"Абсурдна е фиксацията върху ДПС като пречка на законодателството, свързано с пенсиите. Не може 30 депутати да блокират каквато и да е инициатива на други 210". Това заяви пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател в предишни народни събрания на социалната комисия.

Д-р Адемов припомни, че на първо четене ДПС е подкрепило предложението на "БСП за България" за преизчисляване на трудовите пенсиите, отпуснати с осигурителен доход от 2018-а година:

"ДПС подкрепи философията на това предложение, което означава, че нямаме никакви различия с останалите колеги, които го подкрепиха". 

Той коментира думите на депутатката от "Има такъв народ" Мика Зайкова в предаването "12+3" по БНР, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисление на пенсиите:

"Проблемът на, както сама се изрази - злата орисница на 45-ия парламент, идва от това, че тя е скарана с парламентарните процедури и наложените правила, а и клетвата, която полагат народните представители. За да бъде спазен текстът от клетвата - да спазват Конституцията и законите на страната - трябва да сме наясно, че този 1,1 млрд. лева, които са необходими допълнително, за да се реализира тази инициатива, ги няма в бюджета. Правителството нямаше и желание да актуализира бюджета. Така ние изведнъж се явяваме нарушители на Закона за публичните финанси". 

Интервюто на Диана Янкулова с Хасан Адемов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мика Зайкова

Мика Зайкова: Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление

" Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление! ".  Това каза пред БНР Мика Зайкова, депутат от "Има такъв народ", която откри Народното събрание като най-възрастния..

публикувано на 10.05.21 в 12:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят,..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин...

публикувано на 20.10.24 в 09:08
Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на..

публикувано на 20.10.24 в 09:02