Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леви и десни в Европарламента в спор за патентите върху Covid ваксините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десни и леви се разделиха във вижданията си за премахването на патента върху ваксините срещу Covid-19 по време на дебата в Европейския парламент.

Десните се противопоставиха на направеното наскоро предложение в тази насока от американския президент Джо Байдън, докато левите го подкрепиха.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис допусна възможността патентите върху ваксините срещу Covid-19 да бъдат свалени.

На дебатите в Европарламента той заяви:

„Първо, пандемията е обстоятелство от извънреден национален характер и по тази причина задължението да се преговоря с тези, които държат правата, може да бъде премахнато.

Второ, когато  задължителното лицензиране бъде дадено на производител, готов да  предостави ваксини на фабрична цена, това трябва да бъде съпроводено с възнаграждение за този, който държи правата, без да се включва печалба.

Трето, задължителният лиценз би могъл да покрива износа за страни, на които липсва производствен капацитет, в т.ч. и чрез механизма КОВАКС“.

Домбровскис заяви още, че Комисията е готова да обсъди със Световната търговска организация до каква степен временното премахване на патентите върху ваксините ще доведе до намаляване на техния недостиг по света.

На дебатите евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП), "Обнови Европа", Европейските консерватори и реформисти, "Идентичност и демокрация" бяха против премахването на патентите, докато от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените, крайната левица и независимите се обявиха в подкрепа на вдигането им.

Като припомни, че ЕС е износител номер 1 на ваксини срещу Covid-19, Естер де Ланге от ЕНП подчерта, че дебатите трябва да се фокусират върху увеличаването на тяхното производство и износ, вместо върху премахването на патентите.

„Ако се вгледаме внимателно в ЕС, аз лично виждам регион, който е изнесъл почти толкова ваксини, колкото е запазил - една за себе си, една за останалата част от света. Ако всички развити страни бяха приложили същия подход, щяхме да сме по-напред в глобалната борба с тази ужасна пандемия.  Бариерите върху износа на материали и ваксини трябва да паднат, особено от страни като Обединеното кралство и Съединените щати.“

Председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия бе на друго мнение.

„Временно размразяване на патентите е необходимо. Не можем да застанем на страната на фармацевтичните монополи, защото така ще позволим да умрат много повече хора, отколкото могат да бъдат спасени“, каза тя.

Още по-категорична бе Манон Обри от левицата:

„Госпожо Фон дер Лайен, господин Мишел, госпожо Меркел, господин Макрон, вие трябва да се срамувате, че сте полезните идиоти на големите фармацевтични дружества“.

„Ще бъде политическа грешка да не премахнем патентите“, заяви Филип Ламбер от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи , че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на България: "Ако има разум въобще сред другите политически формации, да излезем от кризата. До момента се..

публикувано на 05.07.24 в 10:23

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от гласовете. 69-годишният Масуд Пезешкиян е сърдечен хирург, депутат от Тебриз и бивш министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния празник на страната 4 юли. Това представлява увеличение с 5% спрямо същия период на миналата..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за рокади в областните управи. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22