Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Рейндерс: Зеленият Covid сертификат трябва да заработи от 1 юли

| обновено на 21.05.21 в 18:03
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс
Снимка: Европейска комисия

Сертификатите срещу КОВИД 19 трябва да влязат в сила от 1-ви юли, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. В четвъртък Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение за документа, който трябва да улесни свободното движение в ЕС. Репортаж на кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова:

Документите, които на практика ще бъдат три, ще са безплатни, ще са достъпни в цифров или хартиен формат и ще гарантират, че притежателят им е ваксиниран, има отрицателен тест или се е възстановил от коронавирус. Те ще съдържат цифрово подписан QR код. Еврокомисар Рейндерс уточни, че Комисията е създала портал, на който страните-членки могат да проверяват валидността им, независимо в коя от тях са издадени:

„Сега страните членки са тези, които трябва да гарантират, че имат техническия капацитет на място, в т.ч. и да издават сертификати. Всички те трябва да са изцяло подготвени през юни, така че да задействат базата, когато регламентът влезе в сила на 1-ви юли“.

До този момент 17 държави от ЕС и Исландия, сред които и България, са тествали успешно връзката си с портала. 

Страните членки си запазват правото да не признаят сертификата, ако има рязка промяна в епидемиологичната обстановка или поява на опасни мутации. В тези случаи те ще решават какви мерки да предприемат - налагане на карантина или изследване на пристигащи пътници. Комисията препоръчва бързите антигени тестове, който да бъдат използвани много повече от началото на юли, защото са все по-качествени, евтини и достъпни.

Също така държавите членки имат правото да не признават документи за имунизирани с ваксина, която не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Те ще преценяват дали да признават документи за граждани, получили само една доза там, където са необходими две.

На този етап не се предвижда краен срок на сертификатите за ваксинирани, а удостоверенията за преболедувалите ще важат 180 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33