Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианска група спечели "Евровизия 2021"

| обновено на 23.05.21 в 07:33
Италианската банда "Манескин" спечели тазгодишното издание на "Евровизия".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия е големият победител на песенния конкурс „Евровизия“ 2021 в Ротердам. Това стана с рок песента Zitti е вuoni на групата "Манескин". Това е нов успех за италианската рок банда след победата им на „Санремо“. Песента на италиански на "Манескин" (в превод "Млъкни и пази тишина") е с послание за различните.

На второ и трето място се класираха песните на Франция и Швейцария.

Българската участничка Виктория финишира на 11-а позиция, след като дълго остана в челната шестица, но вота на зрителите се оказа недостатъчен, за да я класира по-напред. Тя е едно място зад гръцката изпълнителка Стефания, която има същия брой точки (170).

Виктория Георгиева, 22 май 2021 г./ЕПА/БГНЕС

За Италия е трети златен европейски подиум след победите на Джилиола Чинкуети през 1964 г. и на Тото Кутуньо  през 1990 г. на песенния фестивал „Евровизия”. 

Победата на „Манескин“ се дължи преди всичко на вота на европейските телевизионни зрители – или 318 точки към останалите от специалното жури, за да съберат общо 524 точки, с което застанаха пред конкурентите от Франция и Швейцария, останали съответно втори и трети. Изпълнението на римските рокаджии на сцената в Ротердам бе увличащо, слушаемо, хубаво, запомнящо се, с аранжимент различен от този на „Санремо” и заслужено спечелиха „Евровизия 2021“. 

Коментаторите на първи канал на обществената телевизия РАИ – музикалният експерт  Кристиано Малджолио и актьора Габриеле Корси коментираха със завладяващо вълнение целия конкурсен концерт и когато бе провъзгласена победата на „Манескин” заповтаряха без прекъсване  „какъв успех, какъв успех”! Понеже се обзаложиха, че, ако Италия победи, ще се съблекат пред камерата, те го направиха , като единият от тях бе по бельо с италианското знаме. С „Манескин”, всички медии на Апенините изпаднаха във възторг!   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Финал на Евровизия с Виктория - довечера

Тази вечер е големият финал на Евровизия 2021. Шоуто ще бъде излъчено на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа.  Българската певица Виктория е сочена като един от големите фаворити за класиране в топ 5 във финала, където ще изпълни песента си под..

публикувано на 22.05.21 в 17:20

Представителят на Исландия в "Евровизия" отказа да пее на живо

Тази вечер публиката на финала на песенния конкурс Евровизия в Ротердам, общо 3500 души, ще бъде допускана в залата само след отрицателен тест за коронавирус. На делегациите от страните участнички не се разрешава да общуват. Представителят на Исландия..

обновено на 22.05.21 в 18:40
eurovision

Песента от Италия - най-слушана в музикалните платформи сред финалистите на "Евровизия"

В Италия очакват с голям интерес финала на "Евровизия". Поводът е участието на италианската рок група „Манескин”, придобила глобална популярност след победата ѝ на фестивала Сан Ремо. Песента на „Манескин” Zitti e buoni, се оказва..

публикувано на 22.05.21 в 16:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които..

публикувано на 17.05.24 в 12:12