Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС реже въздушните връзки с Беларус заради отклонения самолет

| обновено на 25.05.21 в 06:54

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви възможно най-бързо списък на хора и организации в Беларус, на които на бъдат наложени допълнителни санкции. 

Заключенията са в отговор на принудително приземения самолет в Минск, извършващ полет от Атина за Вилнюс и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич и София Сапега, за чиито безусловно освобождаване настояват. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бе категоричен:

„С две думи, ние няма да толерираме опитите да се играе на руска рулетка с живота на невинни цивилни граждани. Това, което се случи, е неприемливо“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въздушните сили на Беларус са били използвани за осъществяване на похищение:

„Със службите на авиацията бе извършена злоупотреба, за да подпомогнат държавата да поеме контрола върху въздухоплавателно средство от ЕС. Беларус използва контрола върху своето въздушно пространство, за да осъществи похищение под контрола на държавата. Затова повече не можем да вярваме в безопасността на полетите над Беларус и Съветът ще предприеме мерки, за да забрани полетите над пространството на ЕС, както и достъпа до летищата на беларуските линии до Общността“.

Лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия и осъдиха незаконните, провокативни и подривни действия на Русия срещу ЕС, страните-членки и извън тях. Те препотвърдиха единството на Общността и солидарността срещу такива действия, в т.ч. и с партньорите от Изток. 

„Всички се съгласихме, че Русия непрекъснато провокира нашите интереси и ценности“, каза Урсула фон дер Лайен и допълни, че се виждат опитите ѝ да раздели и отслаби страните членки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Роман Протасевич на съд в Минск през 2017 г. за участие в неразрешен от властите митинг.

ЕС разкритикува действията на Минск пред посланика на Беларус

Посланикът на Беларус Александър Михневич е извикан във Европейската служба за външна дейност. Пред дипломата е било заявено, че ЕС осъжда недопустимото действие на властите в страната, принудили приземяването на пътнически самолет и задържането на..

публикувано на 24.05.21 в 17:06
Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.

Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска. Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат..

публикувано на 24.05.21 в 12:21
Литва започна разследване след кацане на самолета във Вилнюс. Предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света. По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше..

обновено на 24.05.21 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане..

публикувано на 02.06.24 в 12:59
Балчо Балчев

Балчо Балчев: Никак не му е било лесно на Ботев. А в наши дни щеше да му е още по-трудно

"Никак не му е било лесно на Ботев. А в наши дни щеше да му е още по-трудно" . Това заяви пред БНР поетът Балчо Балчев в деня за почит към паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството.  Той разказа в предаването "Неделя..

публикувано на 02.06.24 в 12:55