Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън критикува Беларус заради арестувания опозиционен журналист

| обновено на 25.05.21 в 07:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън разкритикува Беларус за това, че принуди самолет на „Райънеър“ да се приземи извънредно в Минск и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич, който се намираше на борда.

Вчера беларуската държавна телевизия излъчи видео, в което 26-годишният журналист се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици.

Протасевич проговори от следствения арест, за да опровергае информацията, че здравословното му състояние не е добро.

„Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, че отношението на служителите към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск“, каза той.

„Този възмутителен инцидент и видеото с г-н Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на словото“, заяви Байдън. 

Американският държавен глава приветства новините, че Европейският съюз призова за икономически санкции и други мерки срещу лица и организации от Беларус. Байдън допълни, че екипът му разработва подходящи опции, за да може лицата, отговорни за инцидента, да понесат съответни последствия.

Бащата на журналиста Протасевич заяви за Би Би Си, че се страхува, че синът му може да е подложен на мъчения в ареста в Беларус.

„Подобно нещо не би трябвало да се случва през XXI век в сърцето на Европа“, каза Дмитри Протасевич. Той се надява, че цялата международна общност ще окаже безпрецедентен натиск върху властите в Беларус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС реже въздушните връзки с Беларус заради отклонения самолет

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват..

обновено на 25.05.21 в 06:54
Роман Протасевич на съд в Минск през 2017 г. за участие в неразрешен от властите митинг.

ЕС разкритикува действията на Минск пред посланика на Беларус

Посланикът на Беларус Александър Михневич е извикан във Европейската служба за външна дейност. Пред дипломата е било заявено, че ЕС осъжда недопустимото действие на властите в страната, принудили приземяването на пътнически самолет и задържането на..

публикувано на 24.05.21 в 17:06
Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.

Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска. Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат..

публикувано на 24.05.21 в 12:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ,..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица,..

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в..

публикувано на 19.05.24 в 13:07