Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на лавандулата - за седми пореден път

Снимка: БГНЕС

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път.

Чирпан и Средно градище са домакини на феста от 25 до 27 юни, Йорданка Христова ще е музикалната звезда на празника

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 г. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България.


"Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

„Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

Следногорското издание на празника стартира в град Чирпан с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в с. Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“. Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар.


За пръв път част от събитието е и Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени от работливите и всеотдайни фермери. Следобед се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в конкурса „Крал и Кралица на Лавандулата“. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма звездния акцент на фестивала поставя гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки - Йорданка Христова.

Със съдействието на своите съорганизатори - производителите на етерични масла, Националният фестивал на лавандулата организира опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в с. Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, произведено в избите в Средно градище и околностите.


Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. По традиция второто годишно издание на Националният фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, посочват още от там. Поради извършване на основен ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната,..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев. Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като..

публикувано на 30.09.24 в 08:14

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива. В Северна Каролина повече от..

публикувано на 30.09.24 в 08:10

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна операция на британските и българските власти. Съвместната операция е довела до 33 залавяния на..

публикувано на 30.09.24 в 08:03
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

В Ямбол и село Бояджик отбелязват 121-годишнината от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа.  На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:55