Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд в Испания не одобрява помилването на сепаратистките лидери на Каталуния

Премиерът на Каталуния Пере Арагонес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съдна Испания се противопостави на помилването на12-те сепаратистки лидери, получили присъди до 13 години за участието им впровеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния на 1 октомври 2017 г. По време на парламентарния контрол депутатите се разделиха на две, подкрепяйки и категорично отхвърляйки възможността за помилване, а премиерът Педро Санчес каза, че правителството „ще вземе решение в полза на съвместното съществуване между всички испанци“.

В доклада на съдиите, който е препоръчителен, а не задължителен за изпълнителната власт, се посочва, че при осъдените няма и"най-малко доказателство за покаяние". Напротив, в публичните си речи те изразяват воля да продължат борбата за независимост на Каталуния и искат провеждането на втори референдум.

Според съдиите това ще доведе до мобилизация на граждани, които няма да спазват испанските закони и да зачитат държавния глава.

От своя страна новият премиер на Каталуния Пере Арагонес каза, че „помилваниятаще бъдат добра новина, която ще облекчи болката на политическите затворници и техните семейства”. След среща между Арагонес и Санчес испанският премиер увери, че решението ще бъде взето въз основа на "конституционните" ценности на "съгласие", "диалог" и "разбирателство", а не на "отмъщение".

Това ще стане след проучване на становищата на Върховния съд и Прокуратурата. Последната се произнесе отрицателно още през декември миналата година, като подчерта „огромната тежест“ на престъпленията. Според прокурорите помилванията не могат да се използват „като политическа обменна валута“ за „получаване на парламентарна подкрепа“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сириец е задържан след стрелба край US посолството в Бейрут

Сириец е задържан след стрелба днес край посолството на САЩ в Бейрут, съобщи ливанската армия, а дипломатическата мисия заяви, че персоналът ѝ е невредим, предаде АФП. Посолството, разположено в северното предградие Ауакар, е "било обект на стрелба от човек със сирийско гражданство", съобщи армията в социалната мрежа Х. "Военни,..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Децата и изборите - кое вълнува подрастващите?

Кои са важните теми за децата на България в навечерието на изборите за ЕП и за национален парламент? Данни на НСИ и УНИЦЕФ извеждат основни въпроси, които подрастващите поставят. Анкетираните, които са на възраст 10-18 години, формулират много добре някои проблеми и дават конкретни предложения, казва Елена Атанасова, директор "Мониторинг..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 10:53

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40