Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия иска удължаване срока на статут на уседналост за граждани от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия призова британското Министерство на вътрешните работи да удължи крайния срок за получаване на статут на уседналост за гражданите от ЕС. Хиляди са застрашени да загубят правата си на Острова след 30 юни в резултат на забавяне на обработването на документите им.

Само месец преди изтичането на крайния срок шотландският министър за Европа Джени Гилрут призова Хоум офис да удължи крайния срок на схемата за уседнал статут, защото хиляди лица, имащи право да го получат в Шотландия, още не са кандидатствали. А това означава, че „животът им ще бъде преобърнат с главата надолу“, както се изрази Гилрут, ако не спазят срока.

Джени Гилрут отправи този призив след много съобщения, че има големи забавяния при обработката на молбите.

По последни данни за статут на уседналост са подадени 5,4 милиона молби, от които 4,9 милиона са удовлетворени.

Гилрут посочи, че рисковете са съвсем реални, защото ако гражданите от ЕС нямат този статут, те няма да могат да работят, да учат, да получават помощи, да карат колите си или да си откриват банкови сметки. Въпреки че правителството обеща да проявява голямо разбиране в случая със заявленията, от Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление заявиха, че хората, които не са успели да получат уседнал статут, незабавно след 30 юни губят правото си на помощи за бездомни. От Министерството на здравеопазването пък посочиха, че те ще трябва да плащат за всяко лечение, което не е спешно.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.

Първи резултати от изборите за парламент на Шотландия

Започнаха да излизат първите резултати от изборите за парламент на Шотландия, които са много важни за бъдещето на Обединеното кралство, защото при победа на Шотландската национална партия може официално да бъде поискан втори референдум за независимост...

публикувано на 07.05.21 в 19:28

Шотландия вън от Великобритания и обратно в ЕС?

В Шотландия, също както и в цялото Обединено кралство, секторът на услугите е най-важният. Ако обаче попитате шотландците на улицата за икономическия потенциал на страната или за това, кое е най-важно за износа, повечето ще споменат уискито,..

публикувано на 06.05.21 в 12:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  след среща с ГЕРБ-СДС. Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-ата световна среща на българските медии, която ще..

публикувано на 18.06.24 в 13:06