Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите от ТЕЦ „Марица Изток 2“ предупредиха за протестни действия

ТЕЦ „Марица Изток 2“
Снимка: БГНЕС, архив

Синдикатите от ТЕЦ „Марица Изток 2“ предупредиха, че съвсем скоро могат да преминат към протестни и стачни действия, за да защитят работата на централата.

В отворено писмо те изразяват притеснение, че не е предвидено централата да продава на регулирания пазар, а само на свободния, тъй като себестойността на нейния ток е много висока.

Според енергийния регулатор продажната цена на ТЕЦ-а е 210 лева за мегаватчас, което е със 76 процента по-скъпо от цената на тока за бита и прави тока от централата непродаваем.

Синдикатите посочват още, че, ако не се вземат мерки, има опасност ТЕЦ „Марица Изток 2“ да спре работа и да се стигне на недостиг на ток в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Проф. Михаил Станчев

Михаил Станчев: Много е важно, че формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна"

Много е важно, че в декларацията от Конференцията в Швейцария формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна", а не "конфликт в Украйна" , както преди това се говореше. Това каза пред БНР историкът проф. Михаил Станчев от Харковския университет в Украйна и уточни: "На Конференцията се подчерта, че това е военна агресия на Русия срещу Украйна..

публикувано на 17.06.24 в 19:17
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44